Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"En psykos kan bryta ut plötsligt"

Psykos eller droger.

De är de troliga förklaringarna till vansinnesdådet i Varberg, enligt experter.

- En psykos kan bryta ut plötsligt, särskilt om personen tagit amfetamin, säger psykiatern Ulf Åsgård.

Knivskärningarna i Varberg är ett vansinnesdåd, precis som flera liknande dåd under senare år. Också i det här fallet handlar det troligen om en gärningsman som är psykiskt sjuk eller narkotikapåverkad.

"Kan vara påverkad"

- Sådant här inträffar vanligen hos psykotiska personer som lider av vanföreställningar, kanske hallucinationer. Personen kan också vara påverkad av centralstimulerande medel som amfetamin, säger Ulf Åsgård, psykiater som är expert på gärningsmannaprofiler.

- Det kan också vara en kombination av de båda faktorerna. Psykotiska personer kan uppleva en lindring när de tar centralstimulerande medel, säger han.

Enligt den 24-årige gärningsmannens anhöriga ska han ha uppträtt helt normalt och inte visat några tecken på psykisk ohälsa.

"Något kan ha hänt"

- Det är väldigt ovanligt att en psykos bryter ut snabbt om allt är normalt. Men det är inte säkert att vanliga människor som inte är experter på psykologi kan observera tecken i förväg. Också något som hänt under natten, till exempel ett amfetaminrus, kan ha utlöst psykosen, säger Ulf Åsgård.

- För ett antal år sedan såg vi en rad vansinnesdåd som dödskörningen i Gamla stan och mordet på en liten flicka i Värmland. De var följden av att psykiatrin hade nedrustats i flera decennier. I dag har vi brist på vårdplatser och resurser, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.