Estland ska granska nya uppgifterna om Estonia

Sverige och Finland bistår Estland i ny utredning om Estonia.
Foto: DPLAY/TT / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Dplay

Efter avslöjandet om ett hål i Estonias skrov kommer det att göra en ”preliminär bedömning” av de nya uppgifterna som ska jämföras med den gamla haveriutredningen från 1997. 

Beslutet kommer efter initiativ från flaggstaten Estland. 

– Vi tittar på filmerna som är publicerade och sedan får vi gemensamt dra slutsatser om det här hålet, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör för Statens haverikommission. 

Under fredagen fattade Estlands säkerhetsutredningsmyndighet beslut om att påbörja vad som kallas ”en preliminär bedömning av de nya uppgifterna”, alltså det nyligen avslöjade hålet som mäter 4 meter i höjd och 1,2 meter i bredd i styrbordssidan av Estonias skrov. 

Det handlar alltså om en granskning av de nya uppgifterna. 

Syftet är att jämföra nya fyndet mot tidigare slutsatser

Hålet avslöjades den 28 september av teamet bakom dokumentärfilmen ”Estonia – fyndet som ändrar allt”. 

Fartyget var registrerat i Estland och landet har varit tongivande i att kräva en ny utredning – det är också på landets initiativ som de nya uppgifterna nu granskas. 

– Vi har formaliserat samarbetet mellan oss. Vi tittar på filmerna som är publicerade och sedan får vi gemensamt dra slutsatser om det här hålet som visas på bilderna, säger Jonas Bäckstrand.  

– När har det uppkommit? Varför har det uppkommit? Och finns det anledning att utreda det närmare? Och på vilket sätt kan man utreda det närmare? 

Som lagen som instiftats för att skydda gravfriden vid vraket är utformad är det i nuläget förbjudet att göra nya dykningar, enligt Bäckstrand. 

– Det är till exempel inte aktuellt för närvarande att göra nya dykningar på platsen eftersom det finns ett förbud mot det och det gäller även för vår del. 

”Statens haverikommission, tillsammans med Olycksutredningscentralen i Finland, har beslutat att bistå den estniska myndigheten i sin bedömning”, skriver Statens haverikommission i ett pressmeddelande.   

Enligt kommissionen är syftet med bedömningen att ta ställning till om de nya uppgifterna kan förändra slutsatserna i från Haverikommissionens slutsatser 1994. 

Länderna har slutit överenskommelse

Slutsatserna som kan dras av det nya fyndet kommer även att jämföras med 1997 års slutrapport kring haveriet. 

”Den preliminära bedömningen sker inom ramen för den överenskommelse som träffades mellan Sverige, Finland och Estland 1995 om rättsligt skydd för gravfriden vid vraket efter ESTONIA och i enlighet med ländernas nationella lagstiftning”, skriver kommissionen i pressmeddelandet. 

Bäckstrand säger att det inte rör sig om en utredning. 

– Vi kommer att utvärdera de här nya uppgifterna tillsammans och tillsammans överväga vad det här skulle kunna föranleda. 

Bilder ur dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” som hade premiär 28 september på Dplay.
Ett "oh shit-moment" säger experten på vrak Linus Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.