En person skjuten med automatvapen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Janne Åkesson
En person ska ha skjutits med automatvapen i Vårby Gårds centrum i södra Stockholm.
Foto: Johan Jeppsson
Foto: Johan Jeppsson
Foto: Johan Jeppsson
Foto: Johan Jeppsson

En person sköts under onsdagen med ett automatvapen i Vårby Gårds centrum i södra Stockholm.

Enligt ett vittne som Expressen talat med sköt gärningsmannen vilt omkring sig – och träffade en man i handen och benet.

– Jag såg hur killen kom fram, han drog fram sitt AK-automatvapen och började skjuta vilt mot ett gäng ungdomar, säger han.

Polisen har gripit två personer efter skjutningen.

Vid 19-tiden på onsdagskvällen sköts en man vid Vårby Gård centrum. Den misstänkte gärningsmannen avlossade flera skott mot en grupp unga män som satt vid torget och flydde sedan, enligt källor till Aftonbladet, från platsen iförd en vit peruk på en scooter.

Den skadade personen uppges ha träffats i handen och benet, enligt ett vittne som Expressen talat med. Enligt polisen ska inte skadorna vara livshotande.

Sven-Erik Olsson vid polisens länskommunikationscentral säger:

– Vi fick ett anonymt telefonsamtal som handlade om att en person hade skjutits i benet med ett automatvapen av en man på en skoterliknande moped.

Polis kom snabbt till platsen och påbörjade både yttre och inre spaning efter mannen på den vita mopeden.

Vid 21-tiden bekräftade polisen att två personer gripits.

– Vi grep två personer vid tunnelbanestationen vid Mälarhöjden som misstänks vara delaktiga i detta.

– Vi kan konstatera att de nådde upp till skälig misstanke i och med att de greps, säger Sven-Erik Olsson.

Sköt vilt omkring sig

Ett vittne som Expressen har talat med såg hur gärningsmannen drog fram sitt vapen – för att sedan öppna eld mot en grupp ungdomar.

– Jag såg hur killen kom fram, han drog fram sitt AK-automatvapen och började skjuta vilt mot ett gäng ungdomar. De var i 18, 19, 20-årsåldern. De sprang i väg, men det var en som satt kvar. Antagligen var det han som blev träffad, säger han.

Enligt vittnet avlossades minst 15 skott på platsen. Men uppgifterna går isär. En man som såg hela händelsen säger att det max avlossats 10 skott på platsen, i två intervaller.

– Det kom en man i huva som sköt två gånger, fem skott plus fem skott. Kanske från tre meters håll. Det var tur att han inte träffade honom i huvudet. Sedan sprang han mot vänster och drog i väg på en skoter. De andra killarna som var med honom sprang ner mot tunnelbanan. Men jag trodde att han var död, han bara satt där. Men jag såg hur han rörde sig sedan, säger han.

– Det som är positivt är att det inte dröjde många minuter innan polisen var där.

'Känner ett jätteobehag'

Inger Sjöblad, 43, boende i området, satt inne på en pub vid torget och såg ut genom den dörr som var öppen mot torget. Hon hörde skottlossningen och kunde se hur den som avlossade skotten höll i "en uzi", enligt henne det vapen som gärningsmannen ska ha använt sig av.

– Det var en man som sköt en massa skott med automatvapen mot tre personer som satt mitt på torget. När det började skjutas så sprang de, säger hon.

Hon upplever samtidigt att det blir allt otryggare som boende i området.

– Jag känner ett jätteobehag och jag är väldigt rädd när jag går hem själv på kvällarna, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.