Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man akut opererad efter detonationen

Flera fastigheter skadades svårt i explosionen.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balkonger och fönsterrutor förstördes. Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen skedde i centrala Linköping och smällen ska ha hörts över hela stan.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det var avspärrat på platsen under fredagen.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En äldre man har opererats akut efter explosionen i Linköping.  

Ytterligare en man ska vara kvar för observation på Universitetssjukhuset. 

– Jag ser otroligt allvarligt på att detta inträffat och jag känner verkligen med de som fått sina balkonger och fönster krossade, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT. 

Efter explosionen i Linköping på fredagen stod det klart att totalt 25 personer skadades. 

15 ambulanser skickades till platsen och Linköpings Universitetssjukhus gick först upp i katastrofläge, men gick sedan ner från det till förstärkningsläge. Sammanlagt sju personer fick vård på sjukhus. 

Universitetssjukhuset i Linköping uppger att två personer fortfarande är kvar på sjukhus. En äldre man opererades akut, men han ska dock vara lindrigt skadad och läget stabilt.

Ytterligare en man är kvar på Universitetssjukhuset. Även hans skadeläge beskrivs som lindrigt och stabilt. Han är kvar på sjukhuset för observation. 

Mikael Damberg om explosionen i Linköping: ”Allvarligt” 

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar händelsen i en intervju med TT. 

– På något sätt känns det som att det var änglavakt, att explosionen inte fick ännu mer allvarliga skador på människor än vad den fick. Det hade lätt kunnat leda till dödsfall. Jag ser otroligt allvarligt på att detta inträffat och jag känner verkligen med de som fått sina balkonger och fönster krossade och hur obehagligt det måste kännas, säger han till nyhetsbyrån. 

Mikael Damberg konstaterar att Sverige enligt mätningar och index är ett tryggt land, men att dödligt våld, skjutningar och explosioner ökat de senaste åren. 

– Ofta, och det vet vi inte i det här fallet ännu, har det sin udd riktat mellan olika kriminella gäng, säger Mikael Damberg till TT. 

Drygt 100 lägenheter påverkades i olika grad av explosionen. Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen, säger till Aftonbladet att det mest skadade huset, Ådalagatan1-3, kan ha så omfattande skador att det kan behöva rivas. 

– Det är uppgifter som jag fått till mig. Den tekniska undersökningen är ju inte klar, men det är ju riktigt omfattande skador på fastigheten som kanske gör att man inte kan flytta tillbaka, säger han. 

Men Fredrik Törnkvist, vd på Stångåstaden som äger den berörda fastigheten, säger till tidningen att någon slutsats inte går att dra innan en undersökning är gjord. 

– Skadorna du ser på fönster och balkonger är ju inte den stora risken. Vi måste undersöka om det har blivit skador på själva konstruktionen. Och det är ingen som har besiktigat än, så de spekulationerna tycker jag att man kan vänta med, säger Fredrik Törnkvist till Aftonbladet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.