En person gripen för Khashoggi-mordet

Emmanuel Macron tillsammans med kronprins Mohammed bin Salman, som av amerikansk underrättelsetjänst pekas ut som beställare av Khashoggi-mordet, under helgens statsbesök i Saudiarabien.
Foto: BALKIS PRESS/ABACA / STELLA PICTURES/BALKIS PRESS/ABACA
Jamal Khashoggi mördades av ett saudiskt kommando på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018.
Foto: HASAN JAMALI / AP TT NYHETSBYRÅN

Frankrike har gripit en person som misstänks ha ingått i det mordkommande som dödade och styckade regimkritiska saudiern Jamal Khashoggi på saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

Det handlar om saudiern Khalid Aedh al-Qtaibi, 33, som var rödlistad av Interpol och greps på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris, rapporterar The Guardian

En person som misstänka ha ingått i det saudiska kommando som mördade och styckade den regimkritiske exilsaudiern Jamal Khashoggi på saudiska konsulatet i Istanbul 2018 har gripits i Frankrike, rapporterar AFP med hänvisning till källor. 

https://twitter.com/AFP/status/1468243428920147970

Den gripne, Khalid Aedh al-Qtaibi, ingick i det saudiska livgardet och greps när han skulle borda ett plan till Saudiarabiens huvudstad Riyadh. 

Reste under eget namn – trots rödlistning av Interpol

Han reste under eget namn, det är oklart varför eftersom han var rödlistad av Interpol efter att Turkiet utfärdat en arresteringsorder för honom. 

Så sent som i helgen var Frankrikes president Emmanuel Macron på statsbesök i Saudiarabien där han på bilder syntes le tillsammans med kronprins Mohammad bin Salman. 

Emmanuel Macron tillsammans med kronprins Mohammed bin Salman, som av amerikansk underrättelsetjänst pekas ut som beställare av Khashoggi-mordet, under helgens statsbesök i Saudiarabien.
Foto: BALKIS PRESS/ABACA / STELLA PICTURES/BALKIS PRESS/ABACA

Kronprinsen beställde mordet på Jamal Khashoggi, enligt en tidigare hemlig amerikansk underrättelserapport som blev offentlig i februari efter beslut från president Joe Biden. 

”Vi bedömer att Saudiarabiens kronprins Muhammad bin Salman godkände en operation i Istanbul, Turkiet för att kidnappa eller döda den saudiska journalisten Jamal Khashoggi”, stod det i rapportens sammanfattning. 

Khalid Aedh al-Qtaibi är en av 17 personer som sanktionerats av USA för sin delaktighet i dådet och det kommer under tisdagen hållas en häktningsförhandling mot honom där han antingen går med på att utlämnas till Turkiet eller bestrider arresteringsordern och blir kvar i häkte i väntan på prövning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.