Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En person dödad vid valet i Albanien

Foto: Str / Epa / Scanpix

En 53-årig aktivist har skjutits ihjäl och en person ur det styrande demokratiska partiet har skadats i samband med dagens val i Albanien, uppger polisen enligt AP.

Skottlossningen ska ha ägt rum vid en vallokal i nordvästra Albanien.

- Albanien har hela världens ögon på sig. Det är jätteviktigt för Albanien att visa upp att valet går till på ett korrekt sätt, säger Ann Wolgers, valobservatör på plats i landet.

När albanerna går till val i dag handlar det inte bara om huruvida högerregeringen eller vänsteroppositionen tar hem segern. På spel står också Albaniens chanser att bli medlem av EU under överskådlig framtid.

Rättvisa och demokratiska val är ett av de krav som Albanien måste uppfylla för att bli kandidatland. Alla val som hittills har hållits sedan kommunismens fall för drygt 20 år sedan har präglats av oegentligheter.

Anklagelser om röstköp och fusk med vallängder har också förekommit inför valet och dagen inleddes på värsta tänkbara sätt och en person ska redan ha dött.

Aktivist

Enligt polisens talesman rör det sig om Gjon Gjoni, 53, som skjutits ihjäl efter en verbal konflikt vid en vallkola i staden Lac, norvästra Albanien, uppger AP.

Gjon Gjoni tillhörde vänsteroppositionen, uppger polisen. Dödsskjutningen ska ha skett inne i vallokalen.

I nuläget finns det olika uppgifter om hur många som har skadats. Enligt TT har en kandidat i parlamentsvalet, Mhill Fufi, som tillhör det regerande borgerliga Demokratiska partiet, skadats. Samtidigt uppger lokala medier rör det sig om totalt tre skadade.

Vallokalen stängd

Staden Lac ligger 37 mil från huvudstaden Tirana. Vid händelsen ska det ha varit en person som avfyrat ett vapen och för närvarande är vallokalen stängd.

Samtidigt har socialistledare Edi Rama begett sig till Loc och avbrutit sitt eget röstande, uppger TT. Rama utmanar premiärministern Sali Berisha i valet. Berisha har varit regeringschef sedan år 2005.

"Hela världens ögon på sig"

Ann Wolgers är pressekreterare för Socialdemokraterna och befinner sig just nu i Albanien där hon jobbar som valobservatör för den internationella organisationen Osce som arbetar med säkerhet och samarbete i Europa.

- Vi får inte lov att kommentera säkerhetssituationen eller hur det ser ut i landet just nu. Den bedömningen görs i morgon efter att man samlat in alla observationer från observatörerna, säger hon.

Ann Wolgers har varit ute sedan klockan sex i morse och bevakat en hel del vallokaler i landet.

- Albanien har hela världens ögon på sig. Förra valet 2009 genomfördes inte på ett bra sätt utan det rapporterades bland annat om valfusk. Albanien vill gärna närma sig EU och det är mycket som står på spel så som investeringar och bistånd. Det är jätteviktigt för Albanien att visa upp att valet går till på ett korrekt sätt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.