Foto: Jocke Berglund / Tt
 Foto: Jocke Berglund / Tt

En person död i skogsbranden

Publicerad

Det första dödsfallet har påträffats i jättebranden.

Strax efter midnatt anträffades en avliden person utefter LV668 strax norr om Stabäck. Kroppen var svårt bränd och ej identifierbar.

Sammanlagt har över 1 000 människor evakuerats och ett område på 15 000 hektar - ett område större än 21 000 fotbollsplaner - brinner.

Den skogsbrand som har härjat utanför Sala sedan i torsdags är fortfarande inte under kontroll, uppgav räddningstjänsten på måndagen.

Tidigt på morgonen uppgav polisen i Västmanland att en person påträffats död.

Det var strax efter midnatt som en avliden person anträffades utefter LV668 strax norr om Stabäck. Kroppen var svårt bränd och ej identifierbar, men polisen hittade en id-handling vid kroppen.

– Vi tror att vi vet vem det är och vi har underrättat dem som med störst sannolikhet är anhöriga, säger LKC-befälet Ann-Charlotte Israelsson.

Id-handlingen tillhörde en man i 30-årsåldern som var anmäld saknad sedan i går. Kroppen är omhändertagen och förd till rättsmedicin i Uppsala.

Arbetade i området

Enligt polisen hittades kroppen i närheten av platsen där den skadade 42-åringen hittades i går.

– De har en arbetsrelaterad koppling och de utförde arbete i skogen, säger Ivan Åslund vid polisen i Västmanland.

När 42-åringen hittades skadad under eftermiddagen ska han inte ha känt till att även hans kollega befann sig i utsatt situation. Senare under kvällen fick polisen information av anhöriga att ytterligare en person saknades och det var efter det som kroppen hittades.

Polisen har inga uppgifter om att några andra saknas i området.

Allvarligt tillstånd

Den 42-årige mannen ska vara en timmerbilschaufför som befann sig i närheten av Stabäck utanför Ängelsberg när något inträffade. Mannen ska ha blivit liggande medan branden rasade på båda sidorna av vägen. Först efter två timmar lyckades räddningspersonal nå den skadade mannen, enligt Aftonbladet.

Mannen fördes till Universitetssjukhuset i Linköping. TT uppger på tisdagsmorgonen att mannen ligger nedsövd och hans tillstånd är allvarligt, men stabilt.

Enormt område

Brandområdet är så stort som 15 000 hektar (1x1,5 mil) och röken syns på flera mils avstånd.

Enligt länsstyrelsen börjar det vid Öjesjön och har spridit sig upp till sjön Snyten norr om Norberg, och stäcker sig längs väg 256 ner mot Hörendesjön.

Flera orter hotas av lågorna vilket lett till att Gammelby, Hörnsjöfors, Sörhörende, Stenbroviken, Västervåla och Ängelsberg har evakuerats.

– Man vet att det finns förstörd egendom över hela området, men exakt vad kan man inte säga på grund av röken, säger Angelica Runqvist, pressinformatör för räddningsinsatsen.

1 000 evakuerade

I Salaområdet koncentrerar sig räddningstjänsten just nu på att begränsa branden till den västra sidan av väg 256 och pressa tillbaka den mot Hörendesjön.

Antalet evakuerade uppgick under måndagsnatten till drygt 1 000 personer. Men siffran kan stiga betydligt då branden hotar Norberg och orten därmed kan evakueras.

– Norberg har klarat sig under natten och det är i nuläget inte aktuellt att evakuera, säger LKC-befälet Ann-Charlotte Israelsson vid 06.30-tiden på tisdagsmorgonen.

Om Norberg behöver evakueras rör det sig om cirka 4500 personer som behöver lämna sina hem.

Tvingat bort boende

Polisen betecknar branden som en särskild händelse och har fått möjlighet att kalla ut stora resurser.

– Insatsen är gigantisk och vi har mängder med poliser på plats, säger Israelsson.

Polisen arbetar för fullt med att säkra att fastigheter i farozonen är tömda på folk.

– Vi har sökt igenom en stor mängd fastigheter och många har naturligtvis inte velat lämna hus och hem. Vi har då fått tvinga bort personerna, fortsätter hon.

Evakuerar hel by

Vid 15-tiden på måndagen evakuerades samtliga – 80 personer – som bor i Gammelby. Räddningspersonal gick från hus till hus och gav order om att de boende skulle inställa sig vid återvinningsstationen, där de registrerades – sedan fick de lämna området, en del tog sig till släktingar och vänner på andra orter.

"Polisen finns på plats och evakueringen sker i ordnad form", stod det på hemsidan.

Räddningstjänsten fattade senare under dagen beslut om att evakuera Ängelsberg och Västervåla. Även vårdtagare som bor ensamma och på serviceboenden i Virsbo evakuerades.

Vid 20-tiden utökade räddningstjänsten sin bedömning och valde att evakuera Sörhörende, Stenbroviken och Hörnsjöfors.

Stänger av tåg

Trafikverket beslutade under måndagen att stoppa tågtrafiken på linjen mellan Västerås och Fagersta.

– På grund av branden har tågtrafiken mellan Virsbo och Ängelsberg stoppats. Jag kan inte säga någonting om hur man löser det med ersättningstrafik, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket vid 18-tiden.

Enligt Mälardalens brand- och räddningsförbund är detta den största skogsbranden i området på över 40 år, uppger Surahammars kommun. Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att inte ta sig till platsen på grund av riskerna.

Specialflygplan på tisdagen

Två speciella vattenbombflygplan, CL 415-plan, har kallats in för att bistå i släckningsarbetet.

– Det senaste beskedet jag fick vid 17-tiden var att allt var klart med papperen och att de flyger upp under natten och anländer i morgon förmiddag, säger Mikael Nilsson, flygplatschef vid Västerås flygplats.

På tisdagsmorgonen uppdaterade Mikael Nilsson informationen till att de två italienska planen beräknas anlända vid lunchtid. Ytterligare två plan, från Frankrike, väntas anlända till Västerås flygplats vid 18-tiden.

I nuläget deltar ett flertal helikoptrar från privata aktörer och Försvarsmakten i räddningsarbetet.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag