Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En person död efter explosion i Tyskland

Mohammad Daleel, 27, fick inte asyl i Tyskland.
Foto: DAILY MAIL
Tolv personer ska ha skadats i en självmordsattack.
Foto: Daniel Karmann / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Explosionen ska ha skett vid en bar i närheten av en musikfestival.
Foto: Matthias Schrader / AP TT NYHETSBYRÅN
En 27-årig man misstänks ligga bakom explosionen.
Foto: Daniel Karmann / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann.
Foto: Matthias Schrader / AP TT NYHETSBYRÅN
2500 människor ska ha evakuerats efter explosionen.
Foto: Daniel Karmann / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Mohammad Daleel, 27, fick inte asyl i Tyskland och skulle utvisas till Bulgarien – då genomförde han en självmordsattack mot civila.

Minst femton personer skadades när mannen sprängde sig till döds på en restaurang i tyska Ansbach.

Polisen har även hittat videofilmer i mannens mobil och dator där han svurit sig trogen till IS.

IS har även tagit på sig ansvaret för attacken, uppger AP.

Explosionen på en restaurang på söndagskvällen ledde till att en person dog och minst tolv skadades i tyska Ansbach, drygt fyra mil från Nürnberg.

Inledningsvis verkade explosionen ha föranletts av en gasläcka, något som snabbt ändrades. I stället ska det röra sig om ett självmordsdåd.

Myndigheter säger att den misstänkte gärningsmannen bar en ryggsäck med en bomb i, och man misstänker att målet kan ha varit en musikfestival. 2 500 människor ska ha evakuerats från platsen efter explosionen.

Även ett hotell och intilliggande bostäder ska ha evakuerats.

Musikfestival misstänkt mål

Den misstänkte gärningsmannen ska ha nekats inträde till festivalen då han saknade biljett, varpå han ska ha detonerat bomben vid en bar i närheten av festivalen. Minst femton personer ska ha skadats i explosionen, varav fyra allvarligt.

Personen som dog var gärningsmannen själv.

Den misstänkte gärningsmannen har identifierats som Mohammad Daleel, 27, som enligt flera medier, däribland BBC, uppges vara en asylsökande från Syrien som nekats att stanna i Tyskland. Han ska ha kommit till Tyskland för två år sen, och fått beskedet för ett år sen.

Mannens ryggsäck ska ha enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann ha innehållit både skruv och spik, för att kunna vålla stor skada på de som befann sig i närheten när bomben briserade.

27-åring misstänkt

Herrmann menar att attacken visar att Tyskland behöver "stärka kontrollen av de personer som bor i vårt land".

Myndigheter i Bayern uppger på måndagseftermiddagen att mannen svurit trohet till IS ledare i en video innan attacken. Det innebär att händelsen kan rubriceras som en terrorattack, skriver Reuters.


https://twitter.com/ReutersWorld/status/757567803536838656

Tyska myndigheter uppger att mannen, som alltså fått sin asylansökan avslagen, skulle deporteras till Bulgarien, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt tyska myndigheter hade mannen fått asyl i Bulgarien, skriver Reuters.

Enligt AP ska han ha svurit sig trogen till IS i videor som hittats på mannens mobil och dator. Enligt AP ska mannen ha sagt att han planerade en "hämnd" på Tyskland.

IS har även tagit på sig attacken, uppger nyhetsbyrån.


https://twitter.com/AP/status/757511397186101248

Flera attacker i Tyskland på kort tid

Tyskland, inte minst just Bayern, har de senaste dagarna utsatts för flera attacker.

På söndagskvällen gick en man till attack mot flera personer med en machete i Reutlingen, nära staden Stuttgart. En gravid kvinna mördades och två andra skadades innan mannen, en 21-årig syrisk flykting, kunde gripas.

Den våldsammaste attacken inträffade i München på fredagskvällen. En ensam person, 18-årige David Ali Sonboly, öppnade då eld mot sina offer vid ett McDonald's och i ett shoppingcenter i staden. Därefter tog han sitt eget liv. Sammanlagt dog tio personer i attacken, varav nio offer. Majoriteten av de dödade var ungdomar.

Och: Måndagen förra veckan, den 18 juli, gick en ung man till attack mot flera personer på ett tåg utanför München. Gärningsmannen, en 17-åring, skadade fyra personer med en yxa innan han sköts ihjäl av polis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.