Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängman misstänkt efter mordet på Einár

Delgiven misstanke om brott
Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad den 21 oktober 2021.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
En gängkriminell man som tidigare dömts för grova brott misstänks för medverkan i mordet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

En gängkriminell man som tidigare dömts för grova brott misstänks för medverkan i mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg.

Den misstänkte mannen umgicks med rapparen före mordet.

– Vad personen har sagt och hur personen ställer sig till misstankarna kommenterar jag inte, säger senioråklagaren Marina Chirakova till P3 Nyheter.

Den misstänkte mannen är tidigare dömd för grova brott. Han är straffad både för vålds- och vapenbrott under de senaste åren.

Han har kända kopplingar till ett kriminellt nätverk och har länge funnits med polisens gängkartläggningar.

Före mordet fanns han med i Nils ”Einár” Grönbergs umgängeskrets.

Mannen har tidigare förhörts i mordutredningen men det var först i förra veckan som senioråklagare Marina Chirakova fattade beslut om att han skulle förhöras som misstänkt i utredningen.

Den misstänkte personen har tilldelats en försvarare och blivit hörd i ärendet, enligt åklagaren. Han hämtades av polis för förhör under tisdagen i förra veckan, enligt handlingar från Stockholms tingsrätt.

– Jag vill inte lämna några kommentarer, säger den misstänktes försvarare, advokat Björn Sandin.

Det rör sig om medverkan till brott men på vilket sätt vill åklagaren inte specificera närmare. Personen är skäligen misstänkt, alltså den lägre misstankegraden, och har inte begärts häktad.

– Jag bedömde att misstanken var så pass svag att tvångsmedel inte skulle användas, säger Marina Chirakova till P3 Nyheter. 

19-åringen sköts till döds 

Enligt Aftonbladet anses mordet på 19-årige Nils ”Einár” Grönberg vara polisiärt uppklarat. Han var tillsammans med två andra rappare i Hammarby sjöstad i södra Stockholm när han sköts till döds den 21 oktober i fjol.

Enligt vittnesuppgifter till Expressen blev Nils Grönberg och rapparna överrumplade när de lämnade ett cykelgarage i Hammarby sjöstad. Nils Grönberg ska då ha blivit jagad in mot en innergård, där han sedan mördades.

Två gärningsmän uppges ha flytt mordplatsen till fots. De beskrivs som mörkklädda, maskerade och uppskattningsvis 170 centimeter långa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.