Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Första bekräftade fallet i Sverige av apkoppor

Bilden visar utslag från apkoppor.
Foto: CDC
Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Foto: Roger Turesson/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

En person i Sverige har bekräftats smittad av apkoppor, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det är en mycket ovanlig sjukdom – men under våren har ett tiotall fall upptäckts i flera Europeiska länder.

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.

Smittan bedöms inte som högsmittsam. Nära kontakt krävs för att den ska överföras, skriver FHM i ett pressmeddelande. 

– Det här är en mycket ovanlig sjukdom. Folkhälsomyndigheten utreder nu tillsammans med de regionala smittskyddsenheterna om det finns fler fall i Sverige, säger Klara Sondén i ett pressmeddelande.

Flera fall i Europa

De senaste veckorna har det rapporterats om flera nya fall i Storbritannien. Där verkar överföringen av viruset mellan smittade ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Men än är det inte klarlagt att viruset har spridits just så.

– Det är inte nödvändigtvis så att viruset överförs genom samlag, utan det kan vara via den nära kontakt som förknippas med samlag, säger Keith Neal, professor i epidemiologi till Science media centre.

Än så länge är det bara det första av totalt nio fall i Storbritannien som kopplas till en resa i länder där smittan finns, vilket främst är i västra Afrika. 

Enligt Susan Hopkins, chefsrådgivare för apkoppor på UKHSA, befarar man nu att det finns en viss spridning inom England. Samtidigt har det även upptäckts fall i andra europeiska länder, däribland Spanien och Portugal, enligt hälsotidningen STAT.

Även i delstaten Massachusetts i USA har ett fall upptäckts.

Apkoppor

Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus. 

Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor. 

Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.

De vanligaste sjukdomssymtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vill klassa som allmänfarlig sjukdom

Folkhälsomyndigheten kommer nu att hemställa till regeringen om att apkoppor ska klassificeras som en allmänfarlig sjukdom för att få tillgång till smittskyddslagens verktyg och smittskyddsåtgärder som till exempel smittspårning.

Syftet med åtgärderna är att innesluta sjukdomen och förhindra ytterligare spridning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.