Foto: Stefan JohanssonFoto: Stefan Johansson
 Foto: Stefan Johansson
Foto: Michael TöpfferFoto: Michael Töpffer
 Foto: Michael Töpffer
Foto: Stefan ReinerdahlFoto: Stefan Reinerdahl
 Foto: Stefan Reinerdahl
Foto: Stefan ReinerdahlFoto: Stefan Reinerdahl
 Foto: Stefan Reinerdahl

En person är skadad efter skottlossning

Publicerad

En person är allvarligt skadad efter skottlossning i Fittja.

Enligt polisen ska den skjutne ha befunnit sig i en minibuss, och skytten kom förbi i bil.

Tidigare under dagen fick polisen ingripa under en demonstration i området. Polisen utreder eventuella samband.

– Vi har det i åtanke, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Säpo har informerats om händelsen, uppger TT.

Strax före klockan 17 blev mannen beskjuten i Fittja, utanför Stockholm.

Enligt polisen ska skotten ha kommit från en förbipasserande bil.

Bekanta till den skjutne förde i väg honom till en bensinmack i närheten och bad om hjälp. Naomi Horang, 21, jobbar på bensinmacken där minibussen med den skadade mannen stannade.

– Den kom i hög fart. Föraren kom ut och skrek att hans kompis var skjuten och bad oss ringa ambulans och polis, säger hon, och berättar att hennes kollega genast ringde.

"Åkte med helikopter"

En första polisbil kom efter bara någon minut. Sedan kom en ambulans och fler poliser.

Polisen spärrade av macken och området kring minibussen. Efter en stund landade också en ambulanshelikopter.

– Den skadade åkte i väg i helikoptern, säger hon.

Mannens skador är livshotande, enligt polisen.

– Jag är på sjukhuset tillsammans med flera andra, däribland hans fru och son. Vi försöker att få besked om hans tillstånd men vet ingenting just nu. Det är hemskt, vi vill bara veta hur han mår, säger en vän till den skjutne mannen.

Bråk och slagsmål

Tidigare under lördagen höll en kurdisk organisation en tillståndsgiven demonstration i Fittja centrum. Det blev då oroligt och bråk utbröt mellan förbipasserande och demonstranter.

Motdemonstranter och förbipasserande ska ha kastat glåpord mot demonstrationen och det blev bråk och slagsmål.

Polisen rubricerar det hela som våldsamt upplopp.

– Det ska ha varit omkring 25 personer på plats i samband med demonstrationen men det är oklart exakt hur många som var inblandade i själva bråket, säger Eva Nilsson.

Oklart samband

Polisen vill inte kommentera ifall de båda händelserna har samband.

– I nuläget har vi ingen aning om det finns något samband mellan dessa incidenter, men det är givetvis något vi har i åtanke eftersom incidenterna har skett så nära varandra, säger Eva Nilsson.

Arrangörerna av demonstrationen hade sökt tillstånd hos polisen i förväg.

– De hade sökt tillstånd, och det fanns polis på platsen, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisens regionledningscentral.

I september förra året utsattes en kurdisk föreningslokal i Fittja för en explosion. Polisen vet inte heller om det finns något samband mellan dessa båda händelser.

– Det är alldeles för tidigt att säga, säger Eva Nilsson.

"Det var några fascister"

Enligt arrangören till demonstrationen var attacken politisk motiverad.

– Det var några fascister som under demonstrationen började håna och hota oss, säger en talesperson till Expressen.

Den skottskadade mannen befann sig i en följebil till demonstrationen, en minibuss draperad med kurdiska flaggor, när han blev skjuten, uppger TT som även skriver att Säpo informerats om händelsen.

– Vi känner till det och vi följer ärendet. Men utredningen hanteras av polismyndigheten, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo, till TT.

Arrangören beskriver det som en politisk attack. Har ni fått någon sådan indikation?

– Det är för tidigt att säga. Men vi följer ärendet och bistår polismyndigheten med den information vi kan ha, säger Milder.

Undersökas av tekniker

Polisen har nu inlett en förundersökning angående försök till mord. Bilen, som den skadade mannen hittades intill, ska undersökas av tekniker.

Enligt uppgifter till Expressen ska bilen, som den skadade mannen hittades intill, ha stått parkerad i närhet till den demonstration som ägde rum tidigare under dagen i Fittja.

Polisen vill dock varken bekräfta eller dementera den uppgiften.

– Det är inget vi vet än så länge. Det första vi gör är att samla in så mycket information som möjligt, för att på så sätt underlätta för våra utredare, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag