Kebnekaise med syd- och nordtoppen taget mot väst med storglaciären med på bild. Foto: Roger Vikström
Kebnekaise med syd- och nordtoppen taget mot väst med storglaciären med på bild. Foto: Roger Vikström

En person är fast på Kebnekaise med brutet ben

Publicerad

En person har brutit benet på Kebnekaise.

Personen kan inte ta sig därifrån – terrängen är svår och vädret är dåligt.

– Ambulanshelikoptern tvingades vända men alpina gruppen kommer att sättas in, säger Johan Schlienger, kommunikatör vid polisen i region nord.

Polisen skriver på sin hemsida att personen brutit benet nära Isfallsglaciären. Han eller hon kan inte ta sig därifrån på egen hand, terrängen beskrivs som svår.

– Det är ganska dåligt väder och väldigt svår terräng. Ambulanshelikoptern tvingades vända på grund av dåligt väder men man har bett om en vanlig civil helikopter, säger Johan Schlienger.

Fjällräddare undsätter på Kebnekaise

Den skadade personen har en fjällräddare med sig på platsen.

– Det är bra. Risken vid benbrott är annars att man blir nerkyld, säger Schlienger.

Polisen kommer nu att sätta in den så kallade alpina gruppen för en räddningsinsats.

– Det verkar som att det kommer att gå bra men det kan ta tid.

Larmet om olyckan kom vid 16.20.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag