Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En otjänst att säga att aborter är oproblematiska”

Paula Bieler (SD).Foto: SVEN LINDWALL
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

Debatten om att Sverigedemokraterna vill sänka abortgränsen har blossat upp igen. Paula Bieler, SD:s jämställdhetspolitiska talesperson, säger i en intervju med Dagens Nyheter att frågan mår bra av att diskuteras.

– Jag tror att man gör både kvinnor och samhället en otjänst när man säger att aborter är helt oproblematiska, säger Bieler. 

Sverigedemokraterna är det enda partiet i Sveriges riksdag som vill sänka abortgränsen – från dagens 18 veckor till 12. Frågan hamnade i debattens centrum under Almedalsveckan och har sedan kritiserats av politiska motståndare och vetenskapsprofiler bland annat.

Enligt Paula Bieler har partiet utgått från ett medicinskt och ett etiskt perspektiv när de diskuterat fram sin hållning.

– Även nuvarande lagstiftning bygger på en avvägning mellan fostrets önskemål, vilja och rättigheter och moderns, eller den gravida kvinnans. Det är ju därför vi inte har fri abort genom hela graviditeten. Det finns ju redan i dag en gräns med den sorten överväganden och med utgångspunkt i den diskussionen. Vi landar i en annan tidsgräns än andra, säger Bieler till DN.  

 

LÄS ÄVEN: Falsk information om SD:s valsedlar sprids 

 

Bieler vill sänka abortgränsten

Bieler argumenterar för att gränsen bör sänkas eftersom det är möjligt att rädda barn som föds mer förtidigt nu jämfört med när lagen stiftades och att det bör finnas en god marginal mellan bortre gränsen för att göra abort och tidigaste gränsen som ett fosters liv går att rädda utanför magen.

Lagen är i dag utformad så att Socialstyrelsen inte får ge tillstånd till abort om fostret kan överleva utanför den gravidas kropp, men Sverigedemokraterna anser inte att det räcker. 

Men Paula Bieler vill inte sätta någon exakt gräns för när fostret ska anses vara ett barn.

– Det tror jag inte att man kan som politiker eller forskare för den delen. Det kommer alltid att finnas personer som gör olika tolkningar. Men däremot ska man vara medveten om att diskussionen förs och att det är ett etiskt dilemma. Vi talar ju inte om något totalförbud utan om att vi anser det rimligt att man efter vecka 12 gör en extra kontroll och att man för en extra dialog. 

 

LÄS ÄVEN: Biancas ärliga åsikt om SD – nu berättar hon 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.