Planeten består av sten precis som jorden.
Planeten består av sten – precis som jorden.

En ny planet av sten hittad

Publicerad
Forskarna har hittat en planet gjord av sten - den första utanför vårt solsystem.
Upptäckten ökar chansen att hitta liv i rymden.
- Det är så nära vi kommit att hitta en planet som liknar jorden, säger Artie Hatzes, chef för Thuringer-observatoriet i Tyskland.
I februari offentliggjordes att vetenskapsmännen hittat en ny planet cirka 500 ljusår från jorden, i stjärnkonstellationen Monoceros. Den har en fem gånger så stor massa som jorden och döptes till Corot-7b, skriver BBC.
Nu har det konstaterats att planeten består av sten – precis som jorden.

"Väntat på den här dagen"

Tidigare har forskarna hittat över 330 planeter utanför vårt solsystem – inklusive tolv som uppges vara solida – men det här är första planeten som består av bergarter. De flesta andra planeter är gasjättar som Jupiter och Saturnus.
– Vi har väntat länge på den här dagen. Det är den första världen som helt säkert är gjord av sten utanför vårt solsystem, och det öppnar upp en ny dörr för vår forskning. Vi är mycket, mycket upphetsade över det här, säger Sara Seager, som är expert på avlägsna planeter vid Massachussetts Institute of Technology till Mail on Sunday.
Det är osannolikt att det finns liv på planeten, eftersom den har en dagtemperatur på 1 500 grader, och tros vara täckt av lava och kokande oceaner. Planeten ligger bara 2,5 miljoner kilometer från sin sol – eller 23 gånger närmare solen än Merkurius som ligger närmast solen i vårt solsystem.

"Så nära vi kommit"

Upptäckten visar dock att det kan finnas fler planeter med mer gästvänliga förhållanden i rymden. Forskarna tror att liv behöver en solid yta att vila på om det uppstår.
– Det är så nära vi kommit att hitta en planet som liknar jorden. Den ligger bara lite för nära solen, säger Artie Hatzes, chef för Thuringer-observatoriet i Tyskland till Mail on Sunday.
Planeten ligger för långt bort för att kunna observeras med vanliga teleskop.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag