Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En ny arvinge till den brittiska tronen är född

Foto: Lefteris Pitarakis

En ny arvinge till den brittiska tronen är född.

En ung familj firar sin babylycka och en månghundraårig monarki blir stärkt av nytillskottet.

Mamma Kate är den mest populära medlemmen av kungahuset – britterna talar om ”Kate-effekten” - och folket har redan tagit hennes nyfödda barn till sitt hjärta.

Storbritannien och världen firar den nyfödda babyn med de stolta föräldrarna Kate och William. Men mest nöjd är kanske drottning Elizabeth, den barska farfarsmodern.

Nu tycks tronföljden vara säkrad in i nästa sekel eftersom brittiska kungligheter tenderar att leva länge.

Drottningen och kungahuset Windsor har ett par svåra decennier bakom sig, men nu ser allt ljusare ut igen. Värst var det 1992 då två av hennes barns äktenskap bröt samman. Hon kallade själv det året ”annus horribilis”, ett förskräckligt år. Sedan följde en rad skandaler och trista tilldragelser som kulminerade i prinsessan Dianas tragiska död.

Men det senaste året har allt gått drottningens väg. Diamantjubileet som markerade hennes 60 år på tronen visade på nytt att folket älskar henne. OS i London blev en stor succé, inte minst för Elizabeth personligen. Och det nyfödda barnbarnsbarnet säkrar monarkins framtid för överskådlig framtid.

Monarkins stärkta aktier hänger inte minst samman med Catherine ”Kate” Middletons, 31, inträde i familjen. Hon är en frisk fläkt i det stela gänget och ger kungligheterna en välbehövlig vitamininjektion. Med den nyfödda babyn kommer hon att dominera kungabevakningen i medierna ännu mer.

- Hon är verkligen oerhört populär. Hon är trovärdig, glimrande men inte överglamorös. Hon är så socialt begåvad, hon kan tala med träd. Hon får allt att se så enkelt ut, säger Ingrid Seward, chefredaktör för tidskriften Majesty som specialiserar sig på kungligheter, till Daily Mail.

Kates sagobröllop med prins William 2011 följdes av hundratals miljoner tv-tittare över hela världen. Sprungen ur den välbärgade medelklassen – hennes föräldrar driver en framgångsrik postorderfirma – lyckas hon till och med ge huset Windsor en touch av folklighet.

- Hon har gjort kungligheterna en stor tjänst, de måste tacka sin lyckliga stjärna för henne. Många aristokrater anser att de är finare än kungafamiljen, medan Kate ger känslan av att ”det är här är höjden av alla mina drömmar”, säger Ingrid Seward.

Kate, numera hertiginnan av Cambridge, har ersatt sin makes förolyckade mamma Diana som ”folkets prinsessa”. Medierna talar om ”Kate-effekten”. Folkmassor jublar när de ser henne – och hon framträder allt oftare offentligt eftersom hovet inser att hon är populär. När hon visar sig tillsammans med maken William blir entusiasmen än större.

De båda visar öppet sin kärlek. De ger varandra kramar och andra ömhetsbetygelser offentligt, något tidigare helt okänt i familjen. Inte minst hos Kates stele svärfar, kronprins Charles. För att inte tala om den stränga drottningen och hennes gemål, prins Philip.

Enligt en opinionsmätning är Kate den mest populära kungligheten hos 28 procent av britterna. Drottning Elizabeth kommer god tvåa med 27 procent och prins Harry, Williams yngre bror, är trea med 16 procent. Charles och hustrun Camilla hamnar långt på efterkälken.

Kate och William träffades när de studerade på St Andrews-universitetet i Skottland 2001. Hon växte upp i Bucklebury där föräldrarna säljer leksaker och spel på postorder från en ombyggd lada i närheten av hemmet. Affärerna har gått mycket bra och Kate kunde skickas till en exklusiv och dyr internatskola.

Kate och William träffades i början diskret under veckosluten på drottningens skotska slott Balmoral. Deras relation blev känd i medierna 2005 och därefter har Kate ständigt varit i rampljuset. Uppmärksamheten tilltog när hon flyttade till London och började arbeta som inköpare i en modebutik.

Media rapporterade om ett kortare avbrott i relationerna 2007. Paret förlovade sig 2010 och gifte sig ett år senare.

Med en nyfödd baby i kungafamiljen kommer på nytt frågan om att drottningen skulle abdikera att bli aktuell. Särskilt som två andra europeiska monarker – i Holland och Belgien – har avgått till förmån för sina barn i år.

Men bedömare är eniga om att det inte kommer att ske. Elizabeth, 87, har närmast siktet inställt på att slå drottning Victorias rekordlånga regenttid på mer än 63 år. Av allt att döma uppnår drottningen, vars mor blev 101 år, detta i september 2015.

”Att abdikera ingår inte i hennes arbetsbeskrivning. Hon anser att det vore att svika sin plikt, något som vanärade hennes farbror Edward VIII och hela familjen”, skriver Charles Roberts, författare till ”The Royal House of Windsor” (kungahuset Windsor).

”Om hon lever lika länge som drottningmodern kommer hon fortfarande att sitta på tronen 2027, något som nästan oundvikligen innebär att hennes efterträdare Charles III kommer att få en av de kortare regenttiderna eftersom han skulle vara nästan 80 när han tillträder”, skriver han.

Så också det nyfödda barnet lär bli en åldrig monark när den dagen kommer. Den nya kungligheten måste vänta ut den nuvarande drottningen, farfar Charles och pappa William innan det blir dags.

Men än så länge är den lilla babyn lyckligt ovetande om att det väntar en hel livstid som ständigt påpassad tronarvinge.