Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hennes starka start är en överraskning

Presidentkandidaten Bernie Sanders vann New Hampshires primärval.
Det finns fortfarande utrymme för en kandidat som Amy Klobuchar att göra en skräll, även om det inte är troligt, skriver Frida Stranne.
Foto: ROBERT F. BUKATY / AP TT NYHETSBYRÅN
Pete Buttigiegs (väldigt knappa) seger i Iowa har definitivt gjort honom till en kandidat man inte ska räkna bort, skriver Frida Stranne.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Expressens USA-expert Frida Stranne.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter en rysare i New Hampshire står det klart att Bernie Sanders står som vinnare.
Men det blev jämnt mellan honom och Pete Buttigieg – och båda fick lika många delegater. 

Även Amy Klobuchar gjorde ett bra resultat och har seglat upp som en av favoriterna.

Expressens USA-expert Frida Stranne reder ut nattens primärval. 

Vad betyder den här segern för Bernie Sanders?

Det var väntat att Sanders skulle vinna men det är ett litet bakslag för honom att han inte vinner med större marginal. Det tyder på att han just nu inte ökar sitt väljarunderlag i den omfattning han väntat sig och han utmanas från oväntat håll. Samtidigt har han än en gång lyckats skapa en betydande energi för sin ”rörelse” - i bredare led än vad många skulle trott vara möjligt för bara några år sidan. Han har fått in stora summor pengar via många små donationer från gräsrötterna - mer än alla övriga kandidater tillsammans. Det är en imponerande bedrift att få sånt genomslag för en socialdemokratisk agenda i ett land som USA och det skakar just nu om partiet som inte kan blunda för att han är en av de som faktiskt kan ta hem det här till slut.

 Sanders kan också vinna i längden på att de mer moderata mittenväljarna splittrar upp sina röster på flera andra kandidater. Bara det faktum att han nu beskrivs som ”front-runner” ger honom också en bra vind i seglet. 

Att Elizabeth Warren hittills gjort oväntat svagt ifrån sig öppnar samtidigt för att hon inte kommer att vara kvar så länge och hennes väljare kan komma att gå till Sanders. Det är ett skäl till att de som skräms av Sanders tänkbara nominering vill att Warren ska hänga kvar så lång tid som möjligt så att hans framgångar på så sätt ska begränsas. Att Warren går förhållandevis svagt är något som hamnat lite i skymundan av Bidens nerförsbacke men hennes resultat är besvärande för henne och hon kan få svårt att komma igen.

Det finns fortfarande utrymme för en kandidat som Amy Klobuchar att göra en skräll, även om det inte är troligt, skriver Frida Stranne.
Foto: KEIKO HIROMI / POLARIS POLARIS IMAGES

Klobuchar och Buttigieg överraskar - vad betyder det framåt?

Klobuchars framgång i New Hampshire är en överraskning även om hon av politiska bedömare under höstens debatter har ansetts göra stabila och bra insatser. Många mittenliberaler jag känner i USA har länge sagt att de tycker hon har en vettig och genomförbar politik och gör ett sympatiskt intryck. Men att gå från det omdömet till att få väljare att verkligen rösta på dig är olika saker.

Nu verkar hon ha kunnat dra nytta av Bidens försvagning samtidigt som hon lyckats komma igenom rutan och tagit plats i debatten mot Buttigieg om mittenväljarna. Väljarna har upptäckt henne och förvaltar hon den här framgången kan hon bli intressant framåt - även om det blir svårt för henne att göra upp om nomineringen.

Pete Buttigiegs fortsatta framgång gör också det här valet mer intressant än många räknat med och det finns nog många som hoppas att han ska göra ”en Obama”, dvs. komma från ”ingenstans”, fånga ögonblicket av framgång och ta det hela vägen i mål. En förhoppning som nog snart kan komma att grusas när väljare i delstater med en helt andra väljargrupper ska säga sitt. Buttigieg överraskar men har fortfarande mycket att bevisa för att verkligen ha med det här att göra. Samtidigt ska man inte underskatta den medvind som följer av det han åstadkommit i Iowa och New Hampshire. Att bli den alla pratar om och som lyfts i media gör att nya väljare får upp ögonen för en kandidat och då kan oväntade saker hända. 

Pete Buttigiegs (väldigt knappa) seger i Iowa har definitivt gjort honom till en kandidat man inte ska räkna bort, skriver Frida Stranne.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Är Joe Biden ute ur leken nu?

Bidens svaga inledning är nu ett faktum och ett stort problem för honom men det är alldeles för tidigt att räkna ut honom. Saker kan ändras snabbt och det är inte helt omöjligt att vi, om några veckor talar om honom som ”the come back man”, även om det inte är det mest sannolika. Hans kampanj har mycket att bevisa nu men han är väldigt stark bland minoritetsgrupper, i synnerhet den afroamerikanska befolkningen som ännu inte sagt sitt. Det är inget ovanligt i sådana här sammanhang att favorittippade kandidater som Biden varit sedan länge faller platt till marken, men det är inte heller omöjligt att något händer som ändrar förutsättningarna igen. Det här har på så det hela taget utvecklats till en väldigt spännande och öppen kamp om demokraternas nominering där mycket kan hända. Bloomberg ska nu snart dessutom kliva ut på valscenen och det kommer att bli intressant att följa vad det resulterar i på supertisdagen. Han har satsat allt på kampanjer i de 15 delstater och territorier som då går till val och han har obegränsat med pengar vilket spelar roll. 

Iowa, riksrättsutfallet och Trumps egna kampanjer - hur påverkar det valet?

Med det här läget, mängden kandidater och osäkerheten bland väljarna tror jag på det hela taget att det här blir en uppslitande process för demokraterna fram till november. Som det ser ut nu blir det också svårt att vinna över Trump i november. Det är först nu, när man ska välja ny presidentkandidat, som förlusten för Clinton 2016 fullt ut hunnit ikapp partiet vilket måste hanteras. Det ser ut att kunna bli en tuff kamp om partiets framtid som kommer bli svårare i takt med att nominieringsprocessen rullar på. Tongångarna kommer sannolikt snart att hårdna och dessutom kommer många - i partiet och bland väljarna - att vara djupt missnöjda med den kandidat som väljs oavsett vem det blir. Den dåliga starten med rösträkningsdebaclet i Iowa, bakslaget från riksrätten där man inte fick kalla några vittnen och Trumps alla attacker (den ena värre än den andra) kan både stärka och demoralisera alla de som måste engagera sig för att man ska ha en chans i höst men risken är att det tar på krafterna. Det finns dock miljontals demokrater runt om i landet som står redo att engagera sig för att försöka byta ut president Trump i höst, frågan är om partiet och dess profiler kan skapa en plattform till att använda den kraften på ett konstruktivt sätt.



Så skiljer sig delstaternas val åt

• Under primärvalskampanjen håller delstaterna val antingen genom primärval eller nomineringsmöten, ett så kallat caucus. 

• Syftet är att fördela delegater till Demokraternas konvent i Milwaukee i sommar då partiets slutliga val som presidentkandidat utses.

• Omkring 4 000 delegater utses av väljarna och omkring 770 stycken är så kallade superdelegater, som själva väljer vilken kandidat de röstar på. 

• Under ett primärval har väljarna hela dagen på sig att rösta och avlägger sina röster utan att nödvändigtvis berätta vem man har röstat på. Antalet delegater en kandidat får avgörs av hur många röster de får. 

• Under ett caucus, som i Iowa, hålls i stället möten i skolor, kyrkor eller på andra platser. Där samlas väljare och diskuterar kandidaterna under några timmar för att sedan visa vem som ska få deras röst genom handuppräckning eller att ställa sig i grupper. 

• Enligt reglerna slås kandidater som inte får 15 procent av rösterna ut och väljare som ställt sig bakom en utslagen kandidat kan då rösta på sitt andrahandsalternativ. Det gör att den som får flest röster i den första omgången inte behöver vara den som vinner.

• Under primärvalet 2020 väljs kandidaterna vid caucus-förfarandet även i Nevada, North Dakota och Wyoming. 

• Utöver Iowa och New Hampshire som är de två första delstaterna är det som kallas Super Tuesday, den 3 mars, viktig eftersom väljare i 16 olika delstater, grupper eller territorier avlägger sina röster.

Bernie Sanders vinner som förväntat primärvalet i New Hampshire.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.