Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt mordbrand i moské i Järfälla

Polisen är på plats i Jakobsberg för att undersöka orsaken till branden.
Foto: Anton Westerlund / LÄSARBILD
Enligt räddningstjänsten ska lokalen tillhöra Svenska islamiska föreningen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen fick larm om branden klockan 23.18 på söndagskvällen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

En moské i Järfälla norr om Stockholm började brinna natten till måndagen.

Händelsen rubriceras som mordbrand – och Säpo är inkopplade.

– Tidigare pratade vi om allmänfarlig vårdslöshet, men nu har vi rubricerat det som mordbrand, säger Lars Byström, polisens presstalesperson.

Polisen fick larmet om branden klockan 23.18 på söndagskvällen. Branden i lokalen, som tillhör Islamiska Shiasamfunden i Sverige, var fullt utvecklad.

– Vi har mellan 30 och 35 brandmän på plats. Vi har lyckats slå ner branden en aning. Den är inte släckt ännu. Byggnaden är på hundra gånger sextio meter. Vi har gjort utvändig släckning men måste undersöka invändigt också så att inget brinner där, sa Tobias Åkesson, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral, under natten.

Flera hundra på plats

På måndagsmorgonen var fortfarande två enheter kvar på platsen. Räddningstjänsten räknar med att eftersläckningsarbetet kommer att fortsätta även in på förmiddagen.

– Jag skulle tro att det fortfarande pyr på sina ställen, säger Rune Sundström, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvarsförbund.

Branden var dock släckt redan vid 00.30–tiden.

Under söndagen hade församlingsmedlemmar firat en högtid och fram till klockan 22 var det flera hundra personer i lokalerna, erfar Expressen. När branden utbröt var det bara ett fåtal kvar.

Polis och tekniker sökte under natten efter bevis, bland annat med hund.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

– Det har funnits folk i lokalerna eller i närområdet, folk som tillhör lokalerna. Jag kan inte svara på om de var inne i lokalen eller inte, säger Mats Brännlund, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Inga uppgifter om skador

Det finns dock inga uppgifter om skadade personer, enligt polis och räddningstjänst, men SOS Alarm skickade två ambulanser till moskén i Jakobsberg.

Polisen har tekniker platsen för att ta reda på vad som har orsakat branden. En polishund söker metodiskt genom varje meter runt byggnaden efter eventuella spår från misstänkta gärningspersoner.

– Vi spärrar av och utreder, säger Mats Brännlund, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Imam Ali-moskén är den största shiamoskén i Sverige, enligt SVT. I byggnaden finns även ett bibliotek som innehåller fler än 3 000 böcker.

Moskén har fått omfattande skador.
Foto: Anton Westerlund / LÄSARBILD

"Stressad och ledsen"

Akil Zahiri är talesperson för moskén och är tillsammans med flera församlingsmedlemmar på plats.

– Vi är väldigt besvikna. Detta är den största shiamoskén i Sverige, med tusentals medlemmar, och vi är redan tiotals medlemmar här på plats just nu. De är väldigt oroliga. Jag känner mig jätteorolig, stressad och ledsen, säger Akil Zahiri till SVT Nyheter.

Det har blivit stora skador på moskén.

– Jag tror det blir stora både vatten- och rökskador, säger ledningsbefäl Tobias Åkesson vid räddningstjänsten.

Säkerhetspolisen inkopplad

Polisen lämnade vid 02.30-tiden beskedet att rubriceringen kring händelsen hade ändrats till mordbrand.

– Den verkar vara anlagd utifrån, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Säkerhetspolisen, Säpo, har också kopplats in.

– Det stämmer att vi är informerade om det inträffade och samverkar och samarbetar med polisen. Men det är polisen som har utredningen, säger Karl Melin, pressekreterare vid Säpo.

Hur kommer det sig att ni kopplats in?

– Vi har generellt ett samarbete med polisen. Vid just den här typen av händelser kopplas in när det finns misstanke om att det handlar om något som rör våra områden och vår brottsbekämpning.

Räddningstjänsten: "Extremt skadad"

Platsen är avspärrad och polisen kommer att göra en teknisk undersökning under måndagen.

– Det finns en låg del och en hög del. Den låga är extremt skadad, men det har varit rökfyllt i hela fastigheten så hela byggnaden måste saneras, säger Jesper Vestling, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till TT

Den heldagsaktivitet för 80 barn som skulle ha ägt rum i lokalerna 1 maj ställs nu in. Församlingen ställer även in veckans övriga inplanerade aktiviteter, rapporterar SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.