Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En miljon protesterade mot regimen i Algeriet

En miljon människor protesterade under fredagen i Algeriet mot president Abdelaziz Bouteflikas regim. Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Abdelaziz Bouteflika har tidigare meddelat att han inte ställer upp för omval. Foto: SIDALI DJARBOUB / AP TT NYHETSBYRÅN

Trycket mot Algeriets president Abdelaziz Bouteflikas regim ökar. 

På fredagen tog sig över en miljon människor ut på gatorna för att kräva hela maktelitens i den största demonstrationen hittills, skriver Reuters. 

Polisen ska vid minst ett tillfälle använt sig av tårgas och gummikulor för att skingra folkmassorna. 

För sex veckor sedan började missnöjet mot president Abdelaziz Bouteflika tillta. 

Demonstrationerna utbröt efter att den sittande presidenten meddelat att han planerade att bryta mot grundlagen – och ställa upp för en femte mandatperiod. 

Därefter har han meddelat att han har för avsikt att lämna sin post, men samtidigt sköt han upp valet. 

Därefter har demonstrationerna fortsatt och på fredagen nådde den rekordnivåer. 

 

En miljon människor protesterade i Algeriet. Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En miljon protesterade mot regimen i Algeriet

En miljon människor tog sig då ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot presidentens regim. Enligt Reuters har polisen vid minst ett tillfälle skjutit tårgas och gummikulor för att skingra folkmassorna. Men algeriska myndigheter har tillbakavisat uppgifterna om att över en miljon människor ska ha deltagit i demonstrationerna. I stället menar de att det handlar om hundratusentals, rapporterar Ekot.

Demonstranterna kräver både regeringens och militärledningens avgång och därmed har protesterna utvidgats till att inkludera hela landets maktelit. 

– Vi är här för att kräva av makten en sista gång: Packa er väskor och dra, säger Amin, 45, till AFP. 

Enligt AFP skanderade folkmassorna ”Avgå Bouteflika, ta Gaid Salah med dig” och ”Ut med FLN”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.