Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En miljon människor ska storma Area 51

Här är tre gånger svenskar sett UFO-liknande saker.
Facebook-eventet vill storma basen Area 51.
Foto: Skärmdump / Facebook
Rykten om utomjordingar på Ara 51 har spridits i flera decennier.
Foto: CORBIS / SPLASH NEWS / CORBIS / SPLASH NEWS SPLASH NEWS
Bredvid basen ligger turistbesöksmålet Area 51 Alien Center.
Foto: BEN WENZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Om allt går enligt plan kommer mer än en miljon människor att storma Area 51 i september.

Basen i Nevada sägs vara hem till utomjordingar, som regeringen dolt från USA:s befolkning.

”De kan inte stoppa oss alla”, står det i ett event på Facebook, skriver Washington Post. 

Area 51 har gett upphov till otaliga spekulationer, filmer och böcker. Basen, som är belägen i Amarosa Valley i Nevadaöknen, tros vara bebodd av utomjordingar. Rymdvarelser, som amerikanska myndigheter har hållit hemliga för befolkningen.

Men nu kan ridån gå upp. 

”Storma Area 51, de kan inte stoppa oss alla”, heter ett uppmärksammat nytt event på Facebook. ”Vi kommer att träffas på turistattraktionen Area 51 Alien Center och därifrån koordinera vårt intrång”, följer beskrivningen.

På onsdagen har drygt 1,4 miljoner människor har anslutit sig till evenemanget. Planen är att storma Area 51 på morgonen den 20 september.

Varnas av amerikanska flygvapnet

En stor del av människorna som angett att de tänker komma har dock tolkat det hela som satir. Bakom eventet står gamern Jackson Barnes, även känd som ”SmyleeKun”, som livesänder sina spel via direktsändningstjänsten Twitch.

Men eventets skämtsamma ton till trots, har The Washington Post lyft frågan som många nu undrar över: vad skulle hända om några nu tog eventet seriöst?

Laura McAndrews, talesperson för flygvapnet, uppger att man känner till eventet. Hon varnar också de personer som avser att faktiskt gå igenom med planen.

– Det är ett utbildningsområde för flygvapnet och vi vill avråda alla från att försöka ta sig in på utbildningsområdet, säger hon.

Hon fortsätter:

– Flygvapnet står alltid redo att beskydda Amerika och dess tillgångar.

Hölls hemligt i decennier

Area 51 hölls hemligt från allmänheten i flera decennier. Först 2013 bekräftade CIA att det de facto fanns en sådan bas i Nevadaöknen. 

Underrättelsetjänsten offentliggjorde vid tillfället ett dokument som bekräftade uppgiften, men som inte sa något om utomjordingar. 

Ryktena om utomjordingar har dock förts till ytan igen under de tre senaste åren. Flera politiska toppar i USA har nämligen varit på möten med försvarsdepartementet i Pentagon, där ämnet som diskuterades var ”oidentifierade farkoster i luften”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.