En miljard människor lever i svält

Publicerad
Uppdaterad
En miljard människor, eller en sjättedel av mänskligheten, lever i svält.
Enligt FN beror den historiskt höga siffran på den finansiella krisen kombinerat med ökande matpriser.
- Hungerkrisen innebär en allvarlig risk för världsfred och säkerhet, säger Jacques Diouf som är generaldirektör för FN-organet Food and Agriculture Organization till AP.
Världssvälten har ökat drastiskt den senaste tiden och på ett år har antalet svältande människor ökat med hundra miljoner enligt en rapport från FN-organet Food and Agriculture Organization. Antalet människor som lever i svält uppgår nu till en miljard, vilket är en historiskt hög siffra, skriver AP.
Orsaken till detta är enligt rapporten den finansiella krisen kombinerat med stigande matpriser. Jacques Diouf, generaldirektör för FAO är mycket oroad över läget:
- Hungerkrisen innebär en allvarlig risk för världsfred och säkerhet, säger han till AP.
Så gott som samtliga svältande lever i utvecklingsländer. 265 miljoner människor svälter i Afrika och 642 miljoner i Asien, enligt rapporten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag