Det var i december 2014 som en grupp personer gav sig på och attackerade polisbilar i Farsta, söder om Stockholm. Foto: PolisenDet var i december 2014 som en grupp personer gav sig på och attackerade polisbilar i Farsta, söder om Stockholm. Foto: Polisen
Det var i december 2014 som en grupp personer gav sig på och attackerade polisbilar i Farsta, söder om Stockholm.  Foto: Polisen
En 22-årig man har nu dömts till en månads fängelse för försök till mordbrand. Foto: PolisenEn 22-årig man har nu dömts till en månads fängelse för försök till mordbrand. Foto: Polisen

En 22-årig man har nu dömts till en månads fängelse för försök till mordbrand.

 Foto: Polisen
Gänget som försökte attackera polisbilarna hade med sig en dunk bensin och en planka. Foto: PolisenGänget som försökte attackera polisbilarna hade med sig en dunk bensin och en planka. Foto: Polisen
Gänget som försökte attackera polisbilarna hade med sig en dunk bensin och en planka. Foto: Polisen
Två molotovcocktails slängdes mot bilarna. Foto: PolisenTvå molotovcocktails slängdes mot bilarna. Foto: Polisen
Två molotovcocktails slängdes mot bilarna. Foto: Polisen
"Poliser ska inte behöva tåla mer hot och våld än andra, snarare mindre", säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande. Foto: Sven Lindwall"Poliser ska inte behöva tåla mer hot och våld än andra, snarare mindre", säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande. Foto: Sven Lindwall

"Poliser ska inte behöva tåla mer hot och våld än andra, snarare mindre", säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

 Foto: Sven Lindwall

En månads fängelse för polisbilsattack

Publicerad

Gänget gick till attack mot fem parkerade polisbilar och försökte tända eld på dem.

Nu har en 22-årig man dömts för försök till mordbrand.

Straffet: fängelse i en månad.

– Hot och våld mot poliser är väldigt allvarligt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Det var i december 2014 som en grupp personer gav sig på och attackerade polisbilar i Farsta, söder om Stockholm.

I samband med händelsen greps och anhölls en nu 22-årig man som misstänktes för försök till grov skadegörelse. På måndagen, ett drygt år efter händelsen, föll domen mot mannen i Södertörns tingsrätt.

Han döms nu till en månads fängelse och skyddstillsyn för försök till mordbrand. Mannen är tidigare känd av polisen och är dömd för narkotikabrott.

– Min klient nekar till brott, han säger att han inte har något med detta att göra. Han har bara varit på platsen, han har inte hällt något på någon bil, säger mannens advokat Thomas Weilander.

Sprang i fatt och brottade ner

Han har inte träffat sin klient sedan domen föll men säger att de ska diskutera om han vill överklaga eller inte.

Ett vittne, som också arbetar som polis, berättar i förhör att han sett den nu dömde mannen gå tillsammans med ett större gäng på 5-10 mörkklädda personer i riktning mot Farsta centrum. De hade med sig en dunk med bensin och en planka. Därefter ska personer ur klungan ha hällt vätska över en av de parkerade polisbilarna.

Två molotovcocktails slängdes mot bilarna vilket ledde till att det började brinna framför bilen, då skingrades gruppen och sprang åt olika håll.

Vittnet ska vara bekant med den nu dömde mannen och när han såg att denne var på väg att kasta en brinnande flaska mot bilen skrek han till denne att sluta.

Av förundersökningen framgår det att han sedan sprang ifatt den nu dömde mannen och brottade ner honom. Mannen kunde senare gripas. Beslag, bland annat i form av en tändare och servetter, varav vissa var hoptvinnade, gjordes.

Vittnet kunde inte redogöra för exakt hur många polisbilar som stod uppställda på parkeringsplatsen. Åklagare har däremot fastslagit att det rör sig om fem stycken bilar. Enligt förundersökningen uppgår värdet av bilarna till minst 300 000 kronor.

"En del är att se över påföljderna"

Lena Nitz är ordförande för Polisförbundet. Hon anser att den här typen av attack är helt oacceptabel.

– Hot och våld mot poliser är väldigt allvarligt, det är både med anledning av att det kan ses som en attack mot demokratin men även för att det bakom uniformen finns människor som förhoppningsvis ska kunna göra det här jobbet under ett helt yrkesliv.

Vad tycker du om att straffet i det här fallet blir en månads fängelse?

– En del är att se över påföljderna. Vi behöver också samverka med andra myndigheter och organisationer.

Lena Nitz beskriver en vardag för poliser som är kantad av hot och våld.

– Poliser ska inte behöva tåla mer hot och våld än andra, snarare mindre, det tycker jag att man kan tydliggöra i lagstiftning och tillämpning, att de som vaktar vårt samhälle måste respekteras.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag