Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En ljusblixt – sen badar allt i lågor och döda kroppar

Expressen rapporterar efter attacken i Ukraina.

KRAMATORSK. Sent under onsdagskvällen hördes något som lät som ett flygplan – möjligen en större missil – på låg höjd över takåsarna i Kramatorsk i Donbass, däribland det hotell där Expressens team bor.

Sedan skakade väggarna av en explosion.

Några minuter senare stod ett helt bostadskvarter i lågor. Flera personer omkom i rasmassorna från terrorbombningen.

Kramatorsk har på sistone blivit en prioriterad måltavla för Ryssland vid sidan av slaget om Bachmut.

Utan mycket tvekan kastade sig genast grannar, hjälparbetare och anländande räddningspersonal in i det fem våningar höga sekelskifteshuset som stod i brand. Inom några minuter kunde flera civila föras nedför trapporna ut på en bakgård som även den slukades av lågor.

En äldre dam tappade sin ena toffla som hon var barfota i. Håret stod på ända och hon var både förvirrad och chockad.

En rysk raket slog ner i ett bostadshus i Kramatorsk under kvällen. Minst två människor avled på plats och många fler befaras saknade under rasmassorna.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Boende i huset hjälps ut av polis och räddningstjänst. Flera av de boende leds till väntande ambulanser för vård av sina skador.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Kramatorsk är en av huvudorterna i Donbass, den region där Putins anfallskrigs i dag är som mest intensivt. Grannstaden Bachmut är nästan omringad av rysk trupp och en del bedömare tror att om Bachmut faller så kommer Ryssland även vända gevärspiporna mot Kramatorsk.

Hit har många civila från just Bachmut flytt för att sätta sig i relativ säkerhet.

Samtidigt är många ukrainska militärer stationerade i staden, ofta utspridda på hotell, i hyreshus eller på andra ställen.

https://datawrapper.dwcdn.net/QON1l/1/
Halva hyreshuset blev totalförstört av den ryska raketen.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Attacken i Kramatorsk

Minst tre personer dödades och ytterligare minst 20 skadades i en rysk attack mot ett bostadskvarter i staden Kramatorsk på onsdagskvällen, enligt lokala myndigheter.

Ett lägenhetshus totalförstördes och flera byggnader fick skador.

”Ryska terrorister har träffat staden med en ballistisk robot som lett till civila offer”, skriver den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj på Twitter.

Svenska Tilde mitt i dödskaoset

Räddningsarbetet stannade upp tillfälligt när några skarpa explosioner hördes. I ett land som är i totalt krig mot sin invaderande granne kan ingen vara säker på var det finns gasläckor eller ammunitionsdepåer. Men efter någon minut återuppstod räddningsarbetet i full styrka.

En av de grannar som slöt upp i kvarteret var svenskan Tilde Addenbrooke från organisationen Blågula bilen.

– Jag såg en ljusblixt och sen hörde vi smällen efteråt. Då förstod vi att det var nära. Det var rutor i vårt hus som gick också. Sen såg vi elden för det brinner ju ganska bra ändå, säger hon i den kalla natten framför huset i lågor.

Enligt Tilde Addenbrookes vittnesmål är attacken en i raden av de ryska bombningar som slår mot civila.

– Ja, det är ju inte behagligt när det är så här nära. Men framför allt så är det ju civila som drabbas så hårt. Det är helt oförsvarbart, säger hon.

Svenska Tilde Addenbrooke var en av de som deltog i räddningsarbetet.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM / NICLAS HAMMARSTRÖM
Hjälparbetare tar hand om de skadade som förs ut ur den raserade byggnaden.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Sprängkraften slungade kvinnokroppen ur huset

Enligt den svenska hjälparbetaren som själv bor i kvarteret har det varit företrädesvis äldre civila som har kommit ut ur huset på dagarna.

Något kaos hann aldrig råda efter attacken i en stad som redan har drabbats hårt av ryska terrorbombningar. Tvärtom tedde sig räddningsarbetet extremt rutinerat. Inom några tiotals minuter hade något hundratal brandmän, militärer, poliser och ambulanspersonal dykt upp. Brandmännen tog fram stegar och hjälpte en äldre kvinna ner från det brinnande huset. En grävskopa kom snabbt på plats för att bistå den mänskliga kedja som formades för att rensa i rasmassorna.

Brandmän från Kramatorsk brandstation släcker de många bränder som uppstod när raketen slog ned.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM / NICLAS HAMMARSTRÖM
En äldre kvinna räddas från sin förstörda lägenhet.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM / NICLAS HAMMARSTRÖM

Alla har fokus på att hitta levande, så till den grad att ett par hjälparbetare inte noterade att det var en död kropp under ett lakan som de trampade på i rasmassorna.

Lite senare ligger en kropp, troligen en kvinna under ett rosa lakan, på trottoaren med benen och magen mot asfalten.

Sprängkraften i den ryska missilen var stark nog att inte bara kasta ut en människa från det söndersprängda huset. I trädgrenarna i den lilla allén hängde nu rester av balkongräcken, kläder och tvätt.

Räddningsarbetare arbetar med att söka igenom rasmassorna efter överlevande.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
En avliden person bärs bort av räddningstjänst och militär.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Inga överlevande hittas på två timmar

Efter någon timme uppmanas det till en dryg tyst minut i folksamlingen. Brandbilarnas generatorer och motorer stängdes av för att lyssna till ljud från eventuella överlevande.

Iklädda röda kläder och blå plasthandskar gjorde sig ett team av frivilliga läkare redo att hjälpa överlevande från rasmassorna. Två bårar kördes fram.

Men inga överlevande hittades de första två timmarna.

– Det här är min tjugoandra attack som jag rycker ut på under det senaste året, enbart här i Kramatorsk, säger en ung medlem av vårdteamet sammanbitet.

En polisman hjälper det skadade paret ut från det raserade huset till en väntande ambulans.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Det pågår ett extremt blodigt utnötningskrig ute i byarna och på slätterna i Donbass. Ryssland har kastat stora mängder nyrekryterat manskap i striderna i hopp om att återta den region som landet officiellt egenmäktigt har annekterat.

Samtidigt håller de ukrainska styrkorna till större delen sina linjer.

Båda parter väntar nu på förstärkningar för att bli först med att gå till motoffensiv.

Under tiden ingår terrorbombningar, även av civila mål, i mönstret från rysk sida.

Svenska Tilde mitt i attacken

Tilde såg en ljusblixt – sen hörde hon smällen i attacken i Kramatorsk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.