Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En lastbil räcker för att skaka en hel värld

Mohamed Lahouaiej Bouhlel hyrde en lastbil för sitt attentat.
Foto: Eric Gaillard / REUTERS X00102

NICE. Inte mer än 15 minuter av terror, men ett vansinnesdåd som kommer leva vidare en evighet.

Symbolvärdet av ett nationaldagsfirande, så många som 84 döda och allt detta mitt i ett semesterparadis på Rivieran – alla ingredienser för att ingjuta maximal skräck.

Men vad kanske värst är, Mohamed Lahouaiej Bouhlel behövde inte mer än en lastbil för att skaka om en hel värld.

Det låter overkligt när du får det berättat för dig.

En person i lastbil har på några minuter lyckats köra ihjäl 84 personer och skada ytterligare 202 längs en välbevakad strandpromenad.

Orimligt!

Attackerna i Paris skördade 130 dödsfall, men var en koordinerad attack över flera platser med stora folksamlingar och flera gärningsmän.

Att en ensam man kan orsaka skada i samma paritet – det är svårt att smälta.

Det sägs att det är enkelt att bygga en bomb. Det står på nätet hur man gör. Men någonstans är underrättelsetjänster världen över uppdaterade på det. De vet vilka ingredienser som behövs och skulle någon får för sig att köpa stora mängder gödsel så ringer det garanterat på dörren.

Ingen ringer på dörren om du hyr en vit 19 ton tung lastbil.

Ingen ifrågasätter varför den står parkerad i en stad med 340 000 invånare där det dessutom är högsommar och den absolut mest populära tiden i staden.

Men ändå, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, kunde knappast själv ha räknat med den fruktansvärda skada han lyckades orsaka på bara 15 minuter.


Ingen ringer på dörren om du hyr en 19 ton tung lastbil.
Foto: Franck Fernandes / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

22.05

Vi såg inget med egna ögon från vår position några kvarter upp från Promenade des Anglais, Nice långa strandremsa som resten av staden vetter mot.

De små gatorna från citykärnan och nedåt är som ådror där Rivierans livslusta – genom turister och lokalbor – strömmar för att ta sig till Medelhavets blå vatten. Om det är många som strosar de här små gatorna ned en vanlig julidags morgon så var det just denna torsdagskväll ännu fler som återvände efter skymningen.

"Missa inte fyrverkeriet", var det första värdinnan i den lägenhet vi hyr påpekade när vi anlänt några dagar tidigare.

Så nu stod vi där på ett hotelltak några kvarter upp från den värsta trängseln när showen sprakade i gång. En smattrade ljusspektakel i de franska färgerna, som ett nationaldags- och frihetsfirande sig bör.


22.30

Det är inte känt varför Mohamed Lahouaiej Bouhlel väntade till efter fyrverkeriernas slut innan han började sin vansinnesfärd. Kanske ville han att uppmärksamheten skulle riktas mot honom? Att hans avfyrande av, vad vittnen kallat automatvapen, inte misstas för fyrverkeriernas knallar?

Han inledde hursomhelst sin färd österut längs Promenade des Anglais alldeles intill barnsjukhuset Lenval där det senare skulle bekräftas att 50 barn vårdades för sina skador.

Ursinnigt och kallblodigt.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel
Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Hans främsta vapen, en vit omärkt lastbil som han haft parkerad i området. Hyrd hos en firma i utkanten av Nice redan i måndags, vilket bekräftats av en person som Washington Post citerar. (Några fler detaljer kunde personen inte uppge eftersom inrikesdepartementet bett hyrbilsfirman att inte avslöja detaljer kring den pågående utredningen.)

Lastbilen i sig var inte konstig eller påkallade någon uppmärksamhet, men enligt The Telegraph ska polisen ändå ha frågat föraren vid ett tillfälle vad han gjorde där.

Bouhlel ska ha svarat att han levererade glass och snart skulle flytta sig.

Omedelbart från det att han svängde upp på strandpromenaden ska han ha kört över sina första offer.


Promenade des Anglais, en vackrare dag.

22.40

Det räcker med att gå Promenade des Anglais dagen efter för att se vilken förödelse som ägt rum.

Jag följer vägen från barnsjukhuset och ser direkt vad som bara kan vara blodfläckar. Filtar ligger utspridda och vid de värsta platserna har myndigheterna klätt in sina avspärrningar i plast för att dölja vad som ligger där bakom.

– Ingen som stod i vägen hade en chans, säger vittnet Pierre Roux till New York Times.

Gärningsmannen tutade inte och hade stängt av sina lampor för att kunna komma så nära som möjligt obemärkt, berättade han.

Ett annat vittne, som i den franska tv-kanalen iTélé sa sig heta Linda, förklarade att hon sett döda kroppar var hon än tittade.

– Jag såg till och med ett spädbarn som fått huvudet krossat, sa hon om sin skräckupplevelse.

Det var inte nog med att Bouhlel körde genom folkmassan – fler vittnen har berättat att han svängt, fram och tillbaka längs gågatan närmast stranden, för att hela tiden göra maximal skada.

De få gånger han saktade in ska modiga strandbesökare försökt ta sig in i förarhytten, varpå Bouhlel gasat på och enkelt skakat av sig personerna.

Resterna ligger orört kvar när jag fortsätter längs stranden. Det är omöjligt att sätta sig in i skräcken som till exempel föraren till den demolerade mopeden måste ha känt några timmar tidigare när han hamnat i Bouhlels väg.

Krossade skyltar och vad som ser ut som cykelställ ligger utspridda. Rejäla lyktstolpar som ligger längs med marken säger också något om vilken fart lastbilen måste ha färdats i – 60-70 kilometer i timmen, enligt vittnen.


22.45

Efter att ha passerat det välkända hotellet Negresco mitt på Promenade des Anglais hann polisen ikapp Bouhlel. De som stått försvarslösa under nästan 15 minuter hade nu samlat sina styrkor och hittade en möjlighet att öppna eld mot förarhytten.

På videoklipp från vittnen som stått på platsen, i höjd med det promenadstråk som skyddas av en vit pergola, syns hur flera poliser skjuter mot hytten.

I det läget, efter en två kilometer lång färd med så många offer som följd, fanns uppenbarligen inget hopp om att gripa gärningsmannen.

Polisen sköt för att stoppa Bouhlel till varje pris.

Långt in på fredagseftermiddagen stod fortfarande lastbilen där, med ett 50-tal skotthål genom fronten och vindrutan.

Fransmännen sörjer återigen efter en av många terrorattacker mot landet den senaste tiden.
Foto: Eric Gaillard / REUTERS X00102

Dörrarna liksom lastutrymmet på vid gavel. Lastutrymmet där uppgifter gjort gällande att det ska ha funnits granater och fler vapen (enligt andra uppgifter ska det ha varit låtsasvapen).

I bilen ska polisen även ha hittat ID-handlingar, en mobiltelefon och bankkort.

Enligt uppgifter lämnar Bouhel tre barn efter sig.

– Han är helt okänd för underrättelsemyndigheter, konstaterade åklagaren François Molins som höll presskonferens i går, men som också förklarade att gärningsmannen fanns i polisens register för mindre brott som stölder och misshandel.

Enligt experter kan han därmed sorteras in i samma kategori som terroristerna som utförde terrordåden i Paris; Del av en underklass till stor del bestående av personer med nordafrikanskt ursprung som känner sig utstötta av det franska samhället. Utan tidigare direkta kopplingar till terrororganisationer, men snabba att anamma deras hatbudskap.

En förklaring som i går inte verkade bära speciellt stor tyngd hos Bouhlels grannar i det förortskomplex där han bodde.

– De är bara galna, sa en 68-årig man som sa sig heta Mohamed om den nya generationen terrorister, enligt Washington Post.

Mohamed kom själv till Frankrike från Tunisien 1966 och erkänner att det har varit svårt.

– Svårt, men inte så svårt. Vi har behandlats dåligt – vi hade inget boende och det fanns inget stöd för araber. Vi levde som hundar. Men vi gjorde saker för Frankrike. Frankrike respekterar mig och jag respekterar Frankrike, sa han.

Andra grannar beskrev i går Bouhlel som en ensamvarg.

Han ska enligt dem ha blivit deprimerad efter att nyligen ha separerat från sin fru. Han bodde ensam och var oartig, säger vittnen till The Telegraph.

– Han höll sig för sig själv men brukade alltid klaga över sin fru. Han hade äktenskapsproblem och brukade berätta om det för folk på ett lokalt kafé, säger en kvinna som kallar sig Jasmine.

– Han skrämde min barn däremot. De kommer att bli rädda när de hör om det här. De var där nere (på stranden) i går. De är 13 och 7 år. De kunde ha blivit drabbade.

Till Expressens Magnus Falkehed och Caroline Larsson, som i går var på plats i Bouhlels hus, berättade grannen Awa att han var en "rätt otrevlig, lång och slätrakad man".Promenade des Anglais, den 15 juli 2016.
Foto: Alberto Estevez/Insight Media / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES

23.00

Oroligheterna under de första minuterna efter att polisen öppnat eld mot lastbilen var enorm. Paniken spred sig långt från stranden – och de smala vägarna där turister och lokala brukar strömma mot vattnet, fylldes snabbt av chockade, gråtande och springande människor i motsatt riktning.

De första uppgifterna som nådde oss en bit från stranden var att det fortfarande pågick en eldstrid. Polisen med dragna vapen dirigerade människorna bort från de närmaste torgen.

30 döda sades det – redan då en chockerande siffra som bara skulle stiga ju längre natten led.

Men nej, efter att ha gått promenaden i Bouhlels spår är det inte längre svårt att tänka sig att en person kan orsaka så mycket skada med bara en lastbil.

Tvärtom. Och det är oron många tar med sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.