En kråka glömmer aldrig ett ansikte

Publicerad
Uppdaterad
Reta aldrig upp en kråka- de glömmer det nämligen aldrig. Ny forskning visar att kråkfåglar har ett utmärkt ansiktsminne vilket forskarna tror tjänar som en överlevnadsmekanism, skriver New York Times.
Biologen John M Marzluff har studerat kråkfåglar i 20 år och har under denna tid lagt märke till att kråkor verkar känna igen människors ansikten. Om de till exempel blivit infångade glömmer de aldrig människan som fångade dem, var Marzluffs intryck.
För att undersöka sanningshalten klädde Marzluff och två andra studenter ut sig i ansiktsmasker med elakt uttryck och fångade in sju kråkor och märkte dem innan de släppte dem igen. Därefter gick de daligen förbi kråkflocken med de elaka maskerna på sig. Det visade sig att kråkorna inte glömt vad som hänt deras infångade kamrater. 47 i den 53 fåglar stora kråkflocken blev upprörda och kraxade och flaxade när de såg forskarna i sina elaka masker. När forskarna bytte till masker med neutralt ansiktsuttryck förblev kråkorna lugna, skriver New York Times.
John M Marsluff menar att förmågan att känna igen ansikten ger kråkorna en fördel.
- Om man kan lära sig vilka man ska undvika och vilka som är pålitliga, är det bättre än att hela tiden utsätta sig för risker, säger han till New York TImes.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag