En stor explosion har skakat den turkiska huvudstaden. Enligt nyhetsbyrån AP, som citerar Ankaras guvernör Mehmet Kiliclar, har minst fem personer dött och tio skadats på grund av en bilbomb. Foto: Str/Epa/TT
En stor explosion har skakat den turkiska huvudstaden. Enligt nyhetsbyrån AP, som citerar Ankaras guvernör Mehmet Kiliclar, har minst fem personer dött och tio skadats på grund av en bilbomb. Foto: Str/Epa/TT

Minst 28 har dött i en explosion i Ankara

Publicerad

ISTANBUL. Minst 28 personer dödades och 61 personer skadades i ett terrorattentat i Ankara under onsdagen.

President Tayyep Erdogan utlovar hämnd.

– Vi kommer fortsätta kampen mot dem… med större beslutsamhet för varje dag, sade han efter attacken.

Det var runt 18.15, lokal tid, som några militärbussar stod parkerade vid en militäranläggning i centrala Ankara. En övervakningsfilm visar hur bilar passerar bussarna, samtidigt som några fotgängare skyndar förbi. En av bilarna börjar plötsligt sakta ner och köra nära bussen.

En bråkdels sekund senare smäller det och hela gatan fylls av grå rök. Snart därpå slår stora lågor upp och en stor brand tar fart. Senare filmer visar hur blödande soldater gråter intill attentatplatsen. Ett tjugotal ambulanser anländer till platsen som snabbt spärras av med hjälp av polis och militär.

 

 

Explosionerna var så kraftiga att de hördes över hela Ankara.

– Jag kom hem från jobbet och hörde en kraftig smäll. Först trodde jag det var åska, säger Ankarabon Natalie Galley, till BBC.

"Fortsätta vår strid"

Kort stund därpå förstod hon att huvudstaden skakades av en explosion.

Den första timmen var det oklart om det var en anlagd explosion eller ett misstag. Det talades också om endast fem döda och ett tiotal skadade. Men senare under kvällen konstaterades explosionen vara en terrorakt och de senaste uppgifterna är att minst 28 personer dödats och över 60 personer skadats.

Under onsdagen var det ingen som hade tagit på sig dådet, men Turkiet har flera hotbilder mot sig på grund av deras krig mot IS, deras aktuella upptrappade konflikt mot kurdiska YPG i Syrien samt den långa och intensifierade inbördeskonflikten med terroristlistade PKK i sydöstra Turkiet.

President Tayyep Erdogan som avbröt sina planerade resor utlovade hämnd mot de som planerat och utfört attacken.

– Vi kommer att fortsätta vår strid mot de som utför sådana här attacker, som inte har några moraliska eller mänskliga gränser, och krafterna bakom dem med mer beslutsamhet för varje dag, sade han efter attacken.

Flera attacker senaste tiden

Turkiet har skakats av en rad stora terroristdåd de senaste månaderna. Senast i januari då en syrisk-saudiarabisk man med troliga länkar till IS sprängde sig i ett turistområde i Istanbul. 10 tyska turister dödades.

En stor explosion har skakat den turkiska huvudstaden. Enligt nyhetsbyrån AP, som citerar Ankaras guvernör Mehmet Kiliclar, har minst fem personer dött och tio skadats på grund av en bilbomb. Foto: Str/Epa/TTEn stor explosion har skakat den turkiska huvudstaden. Enligt nyhetsbyrån AP, som citerar Ankaras guvernör Mehmet Kiliclar, har minst fem personer dött och tio skadats på grund av en bilbomb. Foto: Str/Epa/TT
En stor explosion har skakat den turkiska huvudstaden. Enligt nyhetsbyrån AP, som citerar Ankaras guvernör Mehmet Kiliclar, har minst fem personer dött och tio skadats på grund av en bilbomb. Foto: Str/Epa/TT
Enligt Independent har minst 20 ambulanser kallats till platsen. Foto: Str/Epa/TTEnligt Independent har minst 20 ambulanser kallats till platsen. Foto: Str/Epa/TT
Enligt Independent har minst 20 ambulanser kallats till platsen. Foto: Str/Epa/TT
Bomben orsakade panik bland pendlare som befann sig i området och många flydde ner i tunnelbanan. Foto: Str/Epa/TTBomben orsakade panik bland pendlare som befann sig i området och många flydde ner i tunnelbanan. Foto: Str/Epa/TT
Bomben orsakade panik bland pendlare som befann sig i området och många flydde ner i tunnelbanan. Foto: Str/Epa/TT
Foto: Str / Epa / TtFoto: Str / Epa / Tt
 Foto: Str / Epa / Tt
Foto: AP/TTFoto: AP/TT
 Foto: AP/TT
Foto: AP/TTFoto: AP/TT
 Foto: AP/TT

I oktober sprängde sig självmordsbombare under en fredsdemonstration i Ankara och över 100 personer dödades. Dessutom skedde ett stort terrordåd i Suruc, mot en grupp ungdomar som samlade in pengar till staden Kobane i juni. Över 20 personer dödades.

Onsdagens attack skiljer sig markant eftersom den direkt attackerade militären och inte civila som vid de tidigare attackerna. Det har lett till spekulationer om att det är någon av de kurdiska grupperna som ligger bakom, men det är inte bekräftat officiellt.

Flera ledare, bland andra Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, har tagit avstånd från attacken i Ankara.

– Vi Natoallierade står skuldra vid skuldra för att bekämpa terrorism, sa Stoltenberg i ett pressutlåtande.

Fortfarande sent på onsdagsnatten var platsen avstängd och genomsöktes fortfarande efter fler bomber och bevismaterial.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag