Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En kamp om vem som ger upp först

Saudiarabien – med kung Salman i spetsen – är ett av de länder som brutit med Qatar.
Foto: UNTITLED / AP TT NYHETSBYRÅN
Affischer av emir Tamim hänger på gatorna i Doha.
Foto: OSAMA FAISAL / AP TT NYHETSBYRÅN

DOHA. Det har gått två veckor sedan grannländerna förklarade diplomatiskt krig och blockad mot Qatar utan att landet kastat in handduken. 

Ledningen i Doha anade att det var på väg och stod emot överraskningschocken. 

Nu är det en kamp om vem som ger upp först.

– Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har en rad krav, inklusive att förre utrikesministern Hamad al-Thani och förre emiren Hamad bin Khalifa försvinner från den dolda makten, avslöjar källor i Doha. 

Stora Qatarflaggor och affischer av emiren Tamim och hans far Hamad hänger på fasader i Dohas gamla kvarter i Souq Waqif. Inne i de trånga gågatorna i marknaden ligger doften av kryddor tung i luften. Samtliga butiker har klistrat tryckta ark med text ”Yes to the Qatari product and Friendly countries” på dörrar och fönster. De fanns inte före krisen. Iranska och turkiska varor har ersatt det som före den 5 juni kom från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. 

– Den som tror att krisen kan vara över inom kort har fel. Det är inte samma som det var 2014, säger källor i Doha. 


LÄS MER: Saudi vill att grannländerna ska dela på notan till Trump


Kraven avslöjade

2014 bröt Saudiarabien och Förenade Arabemiraten sina diplomatiska relationer med Qatar efter att Doha vägrat ge upp sitt stöd till Muslimska brödraskapet, som störtats från makten i Egypten. Medlare – främst Kuwait – lyckades lösa krisen.

Under de senaste dagarna har Saudiarabiska medier avslöjat de krav som 2014 accepterades av Qatar, bland annat att inte lägga sig i interna grannländernas angelägenheter, inte utfärda medborgarskap till medborgare från Gulfstaternas Samarbetsråd, utvisning av efterlysta personer – främst medlemmar i Muslimska brödraskapet och att stoppa medial provokation mot Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. 

– Den här gången är det annorlunda. Vi har Saudiarabiens vice kronprins Mohammed bin Salman som siktar på att bli kung när hans far dör, och vi har kronprinsen av Förenade Arabemiraten, Mohammed bin Zayed. Förutom att personkemin är dålig mellan de och emiren av Qatar, Tamim, vill de "två Mohammed" minska Qatars inflytande i regionen. De vet att Tamim är ung och oerfaren. De vet att de ”två Hamad” – emirens far och den förre utrikesministern – styr i det dolda Qatar. Förutom de krav som ställdes 2014 ställer Saudiarabien och Förenade Arabemiraten nytt krav – de "två Hamad” ska bort från den dolda makten, säger källor i Doha.


LÄS MER: Qatar-svensken Madelene forbereder sig inför kris 


Anklagar Qatar för att stödja terror

Saudiarabien och Förenade Arabemiraten anklagar Qatar för att stödja terrorgrupper. Qatar tillbakavisar anklagelserna och anser att Hamas och Muslimska brödraskapet inte är terrorgrupper.  


LÄS MER: VM-chef förnekar att krisen i Qatar påverkar byggena 


Den här gången anklagas Qatar för att även ge stöd till shiamuslimer i Bahrain och i Saudiarabien, något som anses vara existentiell fara för regimerna i dessa länder. Enligt källor i Doha kommer Saudiarabien aldrig acceptera att Qatar kommer närmare Iran. Därför kommer de, tillsammans med Förenade Arabemiraten, ta till nya åtgärder mot Qatar i framtiden.

Qatar har varit flexibelt

Qatar har gjort sig känt för att vara flexibelt för att undvika direkt konfrontation med grannländerna. 

Qatar förklarar att man inte kan vara fientligt mot Iran, som Saudiarabien är, eftersom man delar ekonomiska intressen. Qatar och Iran delar på världens största gasfält (Qatar har rätt till cirka 70 procent och Iran till cirka 30 procent) – The South Pars i havet. Qatar och Iran är inte överens om konflikterna i Jemen och i Syrien men de är överens om många andra frågor. Saudiarabien ser Iran som fiende nummer ett som hotar landets existens. 

– Den diplomatiska krisen är svår nu. Varken Qatar eller Saudiarabien och Förenade Arabemiraten kommer att ge sig. Doha har oändliga ekonomiska resurser. Trots det finns det stor risk att krisen skadar landet om inte Doha avlägsnar de ”två Hamad” från den dolda makten, stänga al-Jazeera och ändra relationen till Iran. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.