En 43-årig man greps på fredagseftermiddagen misstänkt för att ha placerat bomben i Liljeholmens centrum i onsdags kväll.
En 43-årig man greps på fredagseftermiddagen misstänkt för att ha placerat bomben i Liljeholmens centrum i onsdags kväll.

En gripen misstänkt för bomb i galleria

Publicerad

En 43-årig trebarnspappa greps i eftermiddags misstänkt för att ha placerat bomben i Liljeholmens centrum i onsdags kväll.

– Han är anhållen misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, säger Karin Solberg, kommunikationsansvarig vid Söderortspolisen.

Expressen.se kan avslöja att mannen hade fångats på övervakningsbilder när bombkassen placerades på kaféet.

Enligt Karin Solberg skedde gripandet av den 43-årige mannen i stadsdelen Hägersten mellan klockan ett och två tidigare i dag.

– Gripandet skedde i bostadsområdet, säger hon.

Brottsrubriceringen är förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, bland annat i Liljeholmens centrum.

– Det är den sammantagna tekniska bevisningen och kompletterade förhör som ledde fram till det här odramatiska gripandet i östra Hägersten. Han är känd av oss sedan tidigare.

Motivet är ännu okänt

43-åringen dömdes så sent som i år för misshandel och skadegörelse. Han hade kommit i bråk med sin före detta sambo och tagit stryptag på henne. Han kastade också ett oljefat i vindrutan på en bil som hon hade lånat. Straffet den gången blev villkorlig dom och samhällstjänst.

Vad motivet till att lämna en bomb i ett köpcentrum är ännu okänt.

– Det är för tidigt att säga något om motiv eller om det här föremålet bara råkade hamna där. Det får en utredning visa längre fram, säger Karin Solberg.

Drack kaffe och lämnade plastkassen

Den misstänkte mannen satt och drack kaffe på ett kafé i Liljeholmsgallerian i onsdags kväll. Han lämnade fiket – kvar på platsen lämnade han en plastkasse, som visade sig innehålla en skarp flera kilo tung sprängladdning. Han lämnade också sin kaffekopp på bordet.

Det mystiska föremål, som hittades efter att mannen lämnat fiket i Liljeholmsgallerian visade sig vara en skarpladdad flera kilo tung bomb fylld med sprängdeg. Polisen vill inte kommentera Expressens uppgifter.

Anställd tog hand om påsen med bomben

Polisen hade i ett tidigt skede ett bra spår efter mannen, erfar Expressen.se. Han hade fångats på övervakningsbilder. Dels när han befann sig i fiket, dels när han samtalade med två okända män och utbytte kontanter – 500 kronorssedlar.

Bombmannen identifierades också genom DNA-spår efter att resterna från den kaffekopp han lämnade kvar analyserats på SKL, erfar Expressen.

Enligt uppgifter var det en anställd på kaféet som tog hand om påsen med bomben och kaffekoppen. Genom en snabbanalys av innehållet i koppen har utredarna lyckats få fram en DNA-profil som, enligt uppgift, ska stämma överens med identiteten på mannen som fångats på övervakningsbilderna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag