Småväxta personer läggs i hockeytrumkar som placeras i bagageutrymmet. under färden länsar sedan tjuvarna övriga passagerares bagage. Foto: Johan Carlen
Småväxta personer läggs i hockeytrumkar som placeras i bagageutrymmet. under färden länsar sedan tjuvarna övriga passagerares bagage. Foto: Johan Carlen

En dvärgliga länsar Swebus bussar

Publicerad
Uppdaterad

OBS! Denna artikel publicerades 21 januari 2008. I dag har den fått spridning  på nytt.


VÄSTERÅS. En dvärgliga terroriserar Swebus bussar.
Småväxta personer stoppas i väskor i bagageutrymmet, och under färden tar sig tjuvarna ut och länsar övriga passagerares bagage.
- Vi har fått rapporter om flera stölder, bland annat på sträckan Västerås-Stockholm,, säger Pia Kråvall på Swebus.

Polisen går nu ut och varnar resenärer på bland annat Swebus linje mellan Stockholm och Västerås. En liga med dvärgar stjäl värdeföremål i bagageutrymmet under färd.

Hockeytrunk

En bestulen passagerare på sträckan har gjort intressanta iakttagelser skriver polisen i Västmanland i ett pressmeddelande.
Passageraren berättar att han såg två män som talade dålig engelska lasta in en mycket tung hockeytrunk i ett överfullt bagageutrymme, trots att det fanns ett alldeles tomt bagageutrymme alldeles bredvid det överfulla.

Kameror stulna

När männen kom fram hoppade de av bussen kvickt, tog den stora väskan och försvann från platsen i en väntande bil. När passageraren gick igenom sitt bagage vid framkomsten var en av väskorna nästan tom, och flera kameror, plånbok och andra värdefulla föremål var borta. Ur en annan passagerares väska hade en bärbar hårddisk och en tom kartong som hade innehållit en mp3-spelare försvunnit.

Flera rapporter

- Det kan mycket väl vara så att någon småväxt person placeras i en väska och sedan letar igenom andra väskor. Vi har den senaste tiden fått flera rapporter om stölder, bland annat på sträckan Västerås-Stockholm, säger Pia Kråvall, kundtjänstchef på Swebus, i ett pressmeddelande från polisen.

Jobbar febrilt

Swebus jobbar nu febrilt med att försöka förhindra Dvärgligans framfart.
- Vi håller på att titta på olika lösningar för att öka säkerheten. Chauffören hinner inte alltid ha kontroll över allt bagage när det är mycket folk. Därför har vi diskuterat att terminalvärdarna ska hjälpa till att hålla uppsikt över resenärernas bagage, kameraövervakning i bagageutrymmena, stickprovskontroller eller att maximera storleken på väskor, säger Pia Kråvall.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag