Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En död och 40 gripna för terror vid schlagern

Arenan i Baku, Foto: Jessica Gow / Scanpix

Azerbajdzjan hävdar att man stoppat ett terrordåd i Baku under schlager-EM.

40 personer har gripits, uppger säkerhetsdepartementet.

Minst en person ska ha dödats vid gripandet.

"Gruppens huvudsakliga mål var att iscensätta terrordåd i Baku under Eurovision," hette det i ett uttalande från Nationella säkerhetsdepartementetet enligt AFP.

"Ett resultat av de åtgärder som vidtogs är att 40 medlemmar av gruppen greps."

Minst en person dödades vid gripandena, som skedde i Baku, Ganca, Sumgait och i andra delar av landet, uppger departementet enligt AFP. Gruppen ska ha planerat attacker mot landets president Ilham Aliyev, polisbyggnader, hotell, moskéer och den konserthall där schlager-EM hölls.

I uttalandet nämns också att "de skaffade Eurovision-biljetter för att begå terrorhandlingar inne i Baku Crystal Hall".

Azerbajdzjan säkerhetsdepartement ska ha valt att inte gå ut med information om oskadliggörandet av gruppen under musiktävlingen för att undvika "panik bland medborgare och utländska gäster".

20-tal greps

Expressen har talat med Christer Björkman men han vill inte kommentera händelsen.

Redan i början av april grep säkerhetstjänsten i Azerbajdzjan ett 20-tal personer i ett tillslag mot vad som sades vara militanta islamister runtom i landet. I samband med de gripandena sprängde en person ihjäl sig själv och en polis.

Efteråt hyllades den ihjälsprängde som självmordsbombare på en islamistsajt i Ryssland, där också deltagarna i schlager-EM hotades.

"Många med viljan"

"Eurovisionsfestivalen är en mardröm för alla muslimer. Djävulens krafter, perversa och homosexuella från hela världen ska inte tro att de så lätt kan komma till det land där blod från rättrogna muslimer har flutit. De kommer oundvikligen att attackeras", hette det bland annat i en text som publicerades på ummanews.ru.

Rasul Jafarov är talesman för kampanjen Sjung för demokrati, som samlat flera azerbajdzjanska människorättsgrupper i samband med schlager-EM. Enligt TT säger han sig ännu inte känna till någonting om säkerhetsdepartementets antiterrorinsats.

- Vi har inte hört någonting om det, så vi kontrollerar det just nu. Många har befarat att myndigheterna skulle slå till hårt mot aktivister och oppositionella efter schlager-EM. Men än så länge är det lugnt, säger Jafarov enligt TT.

Expressen har tidigare skrivit om terrorhoten mot Eurovision Song Contest och om en ryskspråkig islamsajt som hotat Eurovision.

Magnus Ranstorp, terrorexpert vid försvarshögskolan säger att det är möjligt att Azerbajdzjan försöker förstora upp hoten.

– Det är alltid svårt att veta vad som är fakta, men visst finns det alltid ett intresse att störa ett stort ett event. Det är dock viktigt att vara extremt skeptisk, den azerbajdzjanska regimen har ett intresse av att efter tävlingen påstå att det finns hot. På det sättet legitimerar de att de tystar ner oppositionella krafter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.