Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En död efter gripande – utredning om tjänstefel

Foto: Google maps

En person har dött efter att ha gripits av polis i Österbybruk, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Nu har en förundersökning om tjänstefel inletts.

– Man får inte inleda en förundersökning enbart på rutin, skulle jag säga. Jag vill gärna ha konkreta omständigheter som på något sätt talar för det, säger åklagaren Henrik Rasmusson till Expressen.

Under måndagsmorgonen grep polisen fyra personer misstänkta för butiksinbrott i Österbybruk i Östhammars kommun. Enligt UNT skedde gick butikens larm vid 05-tiden på morgonen. Tre personer greps inne i butiken och ytterligare en person i greps i närheten.

Nu bekräftar polisen att en av dem dött efter ingripandet.

– Det är en av de fyra misstänkta personerna som greps i samband med inbrottet som har avlidit. Han avled senare på sjukhus, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson polisregion Mitt, till SVT Nyheter.

Dödsfallet har anmälts till särskilda åklagarkammaren, vilket är rutin när någon dör i samband med ett polisingripande.

Utredning om tjänstefel

Där har åklagaren Henrik Rasmusson läst igenom anmälan och de PM som de inblandade poliserna har skrivit.

– Jag har inlett förundersökning. Tjänstefel är den rubricering som gäller för närvarande, säger han.

Finns det något som pekar på att någon har begått tjänstefel eller är det en ren rutinåtgärd?

– Man får inte inleda en förundersökning enbart på rutin, skulle jag säga. Jag vill gärna ha konkreta omständigheter som på något sätt talar för det. Däremot ska man ha klart för sig att när någon dör i polisens våld så är ribban låg för att inleda förundersökning, säger Henrik Rasmusson.

Han fortsätter:

– Min bedömning är att det kan finnas någonting som har bidragit till dödsfallet. Jag kan inte gå in på detaljer om vad det skulle vara.

Uppgift: Fick hjärtstillestånd i polisbilen

Enligt åklagaren var flera polispatruller inblandade, både vid ingripandet och vid införandet mot polisstationen. Men det finns ingen skäligen misstänkt.

Var det ett våldsamt ingripande när han greps?

– Det finns inga indikationer på det. 

Den första åtgärden i förundersökningen blir att begära in ett läkarutlåtande om dödsorsaken, enligt Henrik Rasmusson.

En poliskälla uppger för SVT att den avlidne är en ung kille som fick hjärtstillestånd i polisbilen på väg till stationen. Poliserna ska då ha stannat och försökt göra hjärt- och lungräddning till dess att ambulansen mötte upp.

På sin hemsida skriver polisen:

”Under polisens insats i Österbybruk där fyra personer grips förlorar en av de gripna personerna, en man i 20-årsåldern, medvetandet. Polisens personal påbörjar HRL och tillkallar ambulans.  Även en hjärtstartare används. När ambulansen anländer lastas mannen i ambulansen och körs till sjukhus. På sjukhuset avlider mannen. Mannens anhöriga är underrättade.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.