Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”En del av kvinnorna säger att de inte vet”

Expressens politiska expert Jenny Madestam. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ungefär dubbelt så många kvinnor som män säger sig vara mer osäkra på vad de ska rösta på i höstens val, enligt Demoskop. Foto: SANNA DOLCK / KVP

Ungefär dubbelt så många kvinnor som män säger sig vara osäkra på vad de ska rösta på i höstens val, enligt Demoskop.

– Det är så att väljarna generellt väntar in i det sista med att bestämma sig. Uppenbarligen är det en del kvinnor som säger att de inte vet, säger Jenny Madestam, statsvetare och Expressens politiska expert.

17,1 procent av kvinnorna som utfrågats i Demoskops mätning är osäkra på vad de ska rösta på i valet – dubbelt så många som männen.

Miljöpartiet och Centern lockar enligt Demoskop högst andel kvinnliga väljare.

– Kvinnor generellt har en tendens att vara mer positiva till flyktingmottagande, som C och MP står för. Traditionellt väljer man också mjuka frågor som vård, skola och omsorg, säger Jenny Madestam, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola – samt Expressens politiska expert.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

"SD och M har profilerat sig med lag och straff och migration"

Enligt Demoskop är Sverigedemokraterna och Moderaterna procentuellt sett sämre på att locka kvinnor. 

– SD och M har profilerat sig med lag och straff och migrationsfrågan. Det är frågor som kvinnor kanske primärt inte sätter högst på listan, säger Jenny Madestam och tillägger att kvinnor traditionellt mer uppmärksammar barnomsorg, sjukvård och skola.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

För att locka fler väljare säger Jenny Madestam:

– SD har pratat i flera år om sjukvårdsfrågan och man försöker lyfta fram andra frågor. Man byter ut flera personer i sin riksdagsgrupp och försöker få in fler kvinnor. Partierna behöver prata om de frågor som väljare prioriterar mest. Sjukvårdsfrågan och skolfrågan ökar men även lag och ordning som vi har pratat mycket om.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!