Expressens politiska expert Jenny Madestam. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMExpressens politiska expert Jenny Madestam. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Expressens politiska expert Jenny Madestam. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ungefär dubbelt så många kvinnor som män säger sig vara mer osäkra på vad de ska rösta på i höstens val, enligt Demoskop. Foto: SANNA DOLCK / KVPUngefär dubbelt så många kvinnor som män säger sig vara mer osäkra på vad de ska rösta på i höstens val, enligt Demoskop. Foto: SANNA DOLCK / KVP
Ungefär dubbelt så många kvinnor som män säger sig vara mer osäkra på vad de ska rösta på i höstens val, enligt Demoskop. Foto: SANNA DOLCK / KVP

”En del av kvinnorna säger att de inte vet”

Publicerad

Ungefär dubbelt så många kvinnor som män säger sig vara osäkra på vad de ska rösta på i höstens val, enligt Demoskop.

– Det är så att väljarna generellt väntar in i det sista med att bestämma sig. Uppenbarligen är det en del kvinnor som säger att de inte vet, säger Jenny Madestam, statsvetare och Expressens politiska expert.

17,1 procent av kvinnorna som utfrågats i Demoskops mätning är osäkra på vad de ska rösta på i valet – dubbelt så många som männen.

Miljöpartiet och Centern lockar enligt Demoskop högst andel kvinnliga väljare.

– Kvinnor generellt har en tendens att vara mer positiva till flyktingmottagande, som C och MP står för. Traditionellt väljer man också mjuka frågor som vård, skola och omsorg, säger Jenny Madestam, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola – samt Expressens politiska expert.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

"SD och M har profilerat sig med lag och straff och migration"

Enligt Demoskop är Sverigedemokraterna och Moderaterna procentuellt sett sämre på att locka kvinnor. 

– SD och M har profilerat sig med lag och straff och migrationsfrågan. Det är frågor som kvinnor kanske primärt inte sätter högst på listan, säger Jenny Madestam och tillägger att kvinnor traditionellt mer uppmärksammar barnomsorg, sjukvård och skola.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

För att locka fler väljare säger Jenny Madestam:

– SD har pratat i flera år om sjukvårdsfrågan och man försöker lyfta fram andra frågor. Man byter ut flera personer i sin riksdagsgrupp och försöker få in fler kvinnor. Partierna behöver prata om de frågor som väljare prioriterar mest. Sjukvårdsfrågan och skolfrågan ökar men även lag och ordning som vi har pratat mycket om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag