Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En dag med vårvärme och lavinfara

Det ska bli en varm vårdag i Sverige. Men vädret slår olika på olika håll runt om i landet.

Medan östra Småland med lite tur kan få uppleva årets hittills varmaste dag varnas det i fjällen för hårda vindar och stor lavinfara.

De varmare temperaturerna håller i sig över stora delar av Sverige, och kommer på flera ställen att stiga under dagen. Stora delar av Götaland och Svealand, och till och med kusten i sydligaste Norrland, kommer att få se termometerns kvicksilver stiga upp på tvåsiffriga grader. Till det kommer en skinande sol.

På många ställen kan det bli drygt 15 grader och årets varmaste dag är i sikte.

– Ja, i alla fall varmast hittills, vi får väl hoppas att det blir varmare framöver, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Den som vill njuta av den värmen bör bege sig till östra Småland, där Karlshamns 16,7 grader från den 26 februari kan slås.

Kyligare i helgen

De enda södra undantagen från den relativa värmeböljan är Skåne och Halland, där moln hotar skymma solen och dra ner temperaturen.

Men det gäller att passa på att njuta.

– Den varmaste luften blir kvar under fredagen, men sen sveper kallare luft ner över landet, säger Sandra Andersson.

– På söndag kan byar av snö och blötsnö komma så långt ner som norra Götaland.

För de områden som får sol och värme under torsdag och fredag finns det fortsatt risk för gräsbränder.

Stor lavinfara

I fjällen blir det inte lika behagligt. SMHI utfärdar klass 1-varningar för mycket hård vind i kombination med snö och regn i Jämtlandsfjällen och i södra och norra Lapplandsfjällen.

– Fjällen får som blåsigast under torsdag och fredag, sedan lugnar det ner sig något, säger Sandra Andersson.

Naturvårdsverket varnar för stor lavinfara i Abisko/Riksgränsfjällen, Kebnekaisefjällen och västra Vindelfjällen under torsdagen och för mycket farliga förhållanden i eller under branta sluttningar.

"Vi avråder från all vistelse på sluttningar brantare än 25 grader och även nedanför branta sluttningar i de berörda områdena", säger Nils Hallberg vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.