Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terrorattack i Nice – lastbil mejade ner folk

En lastbil körde rakt in i en folksamling i Nice, Frankrike, under nationaldagsfirandet på torsdagskvällen. Foto: Janetta Nyberg
En lastbil körde rakt in i en folkmassa som firade franska nationaldagen på Promenade des Anglais i Nice i södra Frankrike på torsdagen. Foto: Skrämdump Dailymail
Över 80 personer har dött. Foto: Alberto Estevez/Insight Media / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES
Flera kulhål i lastbilens vindruta vittnar om att massiv skottlossning ägt rum. Foto: Eric Gaillard/REUTERS
Flera personer vårdas nu på hotell och allmänna platser runt omkring i stan. Foto: Christian Alminana / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilen som gärningsmännen färdats i ska ha innehållit vapen och handgranater. Foto: Ciaran Fahey / AP TT NYHETSBYRÅN
Myndigheterna har fastslagit att det rör sig om en attack. Foto: Ciaran Fahey / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt Le Figaro ska minst 77 personer ha dödats och över hundra ska vara skadade.
Vittnen på plats berättar att en lastbil ska ha kört in i folkmassan. Foto: Läsarbild

Franska soldater och räddningspersonal vid platsen i Nice, Frankrike, där minst 80 personer ska ha dödats när en lastbil körde in i en folkmassa vid torsdagens nationaldagsfirande.

Foto: Eric Gaillard / REUTERS X00102
Ett hundratal personer ska vara skadade.Franska myndigheter kallar händelsen för en "attack", enligt nyhetsbyrån AP. Foto: / REUTERS X00102
Bilder och videoklipp från platsen visar hur personer flyr platsen. Flera personer uppges vara skadade. Foto: Twitter / SKÄRMDUMP
Flera personer rapporteras ha dött när lastbilen körde in bland människorna. Foto: Läsarbild
"Någon körde in i en folkhop, sedan bara pang, pang, en massa skott", säger en vakt på hotellet Grand hotel Aston. Foto: Läsarbild
Polis på platsen. Foto: Läsarbild
Människor uppmanas nu att hålla sig inomhus. Foto: Läsarbild
1 / 16

NICE/STOCKHOLM. En lastbil körde rakt in i en folksamling i Nice, Frankrike, under nationaldagsfirandet på torsdagskvällen.

84 personer dödades – inklusive gärningsmannen och tio barn.

– 50 personer svävar fortfarande mellan liv och död, säger Frankriks president François Hollande under en presskonferens.

Samtidigt uppger UD att svenskar saknas i Nice.

Francois Molins, åklagare i Paris, har bekräftat att 31-årige fransk-tunisiern Mohamed Lahouaiej Bouhlel är lastbilschauffören.

En lastbil körde rakt in i en folkmassa som firade franska nationaldagen på Promenade des Anglais i Nice i södra Frankrike vid 22.30-tiden på torsdagskvällen.

Bilder och videoklipp från platsen visar hur personer flydde i panik.

Enligt flera medier har 84 personer dödats. Paris åklagare Francois Molins sade på en presskonferens att 200 personer skadats i attacken i Nice och att tillståndet är kritiskt för 52 personer.

25 av dessa ska enligt åklagaren ligga i koma.

– 50 personer svävar fortfarande mellan liv och död, sa Frankrikes president François Hollande i en presskonferens strax efter klockan tre på fredagen.

Bland dödsoffren uppges det att tio barn finns. I ett av fallen ska det röra sig om ett tre månader gammalt spädbarn, sade Hollande.

Sky News skriver att minst 50 barn, 18 år eller yngre, har vårdats på sjukhus varav två har dött under eller efter operation.

Inga uppgifter om döda svenskar

UD har inga uppgifter om svenskar bland de skadade eller dödade, men följer utvecklingen noga. Flera svenskar som förmodas befinna sig i Nice saknas och går inte att få kontakt med.

– Vi har tagit emot ungefär 200 samtal från oroliga anhöriga men de flesta har nu fått kontakt. Men det finns ett antal svenskar som förmodas vara i Nice som det av olika skäl inte har gått att få tag på, säger Jessica Garpvall på UD:s presstjänst.

Hon ville under fredagen inte gå in närmare på vad "ett antal" innebär, och säger att uppgifterna ändras hela tiden.

 

LÄS MER: Svenskar såg attacken: Folk sprang i klungor

 

Enligt brittiska medier har IS tagit på sig attacken, men det rör sig om ännu obekräftade uppgifter som fransk press har tagit del av. BBC skriver att en talesperson för IS har uppmanat anhängare att göra exakt som lastbilschauffören gjorde.

Franska myndigheter kallade inledningsvis händelsen för en "attack", men när åklagaren Francois Molins talade under fredagseftermiddagen kallade han händelsen för "barbarisk terrorism".

– Jag vill påminna om att hans agerande stämmer överens med hur dessa organisationer brukar agera, säger Molins under presskonferensen.

Föraren identifierad

Föraren av lastbilen har identifierats som 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel, vilket under eftermiddagen bekräftades av myndigheter. Han är född i Tunisien, men har sedan 2009 permanent uppehållstillstånd och är bosatt i Nice.

Francois Molins, åklagare i Paris, säger på presskonferensen att myndigheterna har bekräftat identiteten på Mohamed Lahouaiej Bouhlel med hjälp av fingeravtryck.

Flera skjutvapen och handgranater hittades i lastbilen, så även replikor av dessa skjutvapen samt ett flertal dokument som kommer att granskas av polisens utredare.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel är känd av polisen sedan tidigare, för stöld och våldsbrott. Han ska inte vara känd som radikalt religiös. Tidigare under 2016 fick han en villkorlig fängelsedom på sex månader, efter att ett bråk utbrutit i samband med en trafikolycka.

Enligt franska tidningen L'Express drack Mohamed Lahouaiej Bouhlel alkohol samma kväll som attacken. Enligt grannen Wissam ska han ha uttalat ett hot under kvällen.

– Under torsdagskvällen drack han tillsammans med en kollega och de började diskutera. Hans kompis sa att han inte var värd något och han svarade: "En dag kommer du att höra talas om mig", säger grannen till L'Express.

 

LÄS MER: 31-åringens hem söks igenom av fransk polis

 

Flygplats utrymd

Vid 14-tiden på fredagen kom rapporter om att flygplatsen i Nice evakuerades på grund av en kvarglömd väska. Vad som ska ha funnits i väskan är oklart, men en film visar oroade resenärer som leds ut ur byggnaden.

Passagerarna fick vänta ute ett tag, men när polisen kunde konstatera att väskan inte utgjorde någon fara släpptes de in i byggnaden igen.

Under fredagsmorgonen höll President Hollande en presskonferens. Han benämnde då händelsen som en terrorattack och meddelade samtidigt att Frankrikes undantagstillstånd, som skulle ha gått ut i juli, nu förlängs med tre månader.

Hollande meddelade även att Frankrikes närvaro i Irak och Syrien kommer att tätna. Samtidigt kommer den franska specialpolisen, Gendarmerie nationale, att få utökade resurser för att kunna garantera säkerheten.

Sköt mot folkmassan

Enligt vittnesuppgifter som AP publicerar ska chauffören ha kört rakt in i folkmassan för att därefter gå ur bilen och skjuta sina offer till döds. Ett vittne som I Tele talat med uppger att chauffören skjutit 50 skott mot folkmassan.

 

LÄS OCKSÅ: CARL FRIDH KLEBERG: Attacker igen och igen bör oroa Sverige

 

Borgmästaren Christian Estrosi säger att chauffören först sköt in i folkmassan, innan han körde två kilometer längs strandpromenaden Promenade des Anglais, skriver CNN.

Här nedan ses hur lastbilen kör på strandpromenaden i Nice. Lastbilschauffören uppges vara död efter skottlossning. Det är oklart om chauffören sköt mot polisen – vad som uppges vara klart är att polisen dödade chauffören.

 

 

Löfven: Vi följer utvecklingen

Regeringen följer under fredagen situationen noga, säger statsminister Stefan Löfven.

"Vi underrättar oss om omfattningen av attacken och hur svenskar på plats berörs av händelserna", skriver han i en skriftlig kommentar till TT.

Svenske Ramin, 27, bodde på ett hotell alldeles intill Promenade des Anglais där lastbilen körde in i folkmassan. Han berättar att han hörde hur folk plötsligt började skrika:

– Vi hörde att det var panik och inte jubel. Vi såg att folk sprang, sen tittade jag närmare och såg att det låg en massa döda kroppar på marken. Det verkade vara minst 15 döda människor, säger Ramin.

– Vi vet inte så mycket, vi är förvirrade om vad som har hänt. Vi har hållit oss på rummet, stannat här för säkerhets skull. Vem vet vad som kan hända.

Vakt: Det lät "pang, pang"

En vakt på hotellet Grand hotel Aston en bit från Promenade des Anglais säger till Expressens utsände på plats:

– Någon körde in i en folkhop, sedan bara "pang, pang", en massa skott.

– Det var skott, definitivt. När alla började springa föll hon, berättar en man i 20-årsåldern som hjälpt en skadad kvinna.

 

 

Damien Allemand, reporter på franska tidningen Nice-Matin var en av de första journalisterna på plats. Han uppgav tidigt att personerna ska ha tittat på fyrverkerierna vid promenaden när de kördes på av lastbilen vid 22.30-tiden, lokal tid.

– Det var panik. Han körde på alla. Det låg människor i blod ... förmodligen flera skadade, säger Damien Allemand.

Sorg på sociala medier

På sociala medier uttryckte folk sin sorg under hashtaggen #prayforNice. Oroliga anhöriga efterlyste nära och kära de inte fick tag på, bland annat under hashtaggen #Nice06 och på SOS Nice på Twitter.

Svenska UD har öppnat upp ett extra krisnummer som oroliga anhöriga i Sverige kan ringa till: 08 405 92 00. Dessutom har teleoperatörerna gjort det avgiftsfritt att ringa till Frankrike.

Flera av världens ledare fördömer attacken och uttrycker sin sorg för Frankrike och de drabbade. Tre dagars landssorgs har utlysts, med start under lördagen.

 

LÄS MER: Trikoloren hissas världen över i sorg