Polisen utanför vårdcentralens Foto: Janne Åkesson // SwepixPolisen utanför vårdcentralens Foto: Janne Åkesson // Swepix
Polisen utanför vårdcentralens Foto: Janne Åkesson // Swepix
Ambulanshelikopter har varit på platsen. Foto: Elin JönssonAmbulanshelikopter har varit på platsen. Foto: Elin Jönsson
Ambulanshelikopter har varit på platsen.  Foto: Elin Jönsson
Räddningspersonal på plats utanför vårdcentralen Foto: Alexandra KarlssonRäddningspersonal på plats utanför vårdcentralen Foto: Alexandra Karlsson
Räddningspersonal på plats utanför vårdcentralen Foto: Alexandra Karlsson
Foto: Janne Åkesson // SwepixFoto: Janne Åkesson // Swepix
 Foto: Janne Åkesson // Swepix
Olycksplatsen är avspärrad för teknisk undersökning Foto: Janne Åkesson // SwepixOlycksplatsen är avspärrad för teknisk undersökning Foto: Janne Åkesson // Swepix
Olycksplatsen är avspärrad för teknisk undersökning Foto: Janne Åkesson // Swepix
En äldre kvinna "tryckte på fel pedal" och backade på tre personer utanför Högdalens vårdcentral Foto: Janne Åkesson // SwepixEn äldre kvinna "tryckte på fel pedal" och backade på tre personer utanför Högdalens vårdcentral Foto: Janne Åkesson // Swepix
En äldre kvinna "tryckte på fel pedal" och backade på tre personer utanför Högdalens vårdcentral Foto: Janne Åkesson // Swepix
Foto: Janne Åkesson // SwepixFoto: Janne Åkesson // Swepix
 Foto: Janne Åkesson // Swepix

Äldre kvinna körde in i flera personer: "Tryckte på fel pedal"

Publicerad

En äldre förare "tryckte på fel pedal" och backade in i tre människor utanför Högdalens vårdcentral i södra Stockholm på tisdagseftermiddagen, enligt polisen.

En kvinna i 90-årsåldern dog av sina skador.

De övriga drabbade, en man i 50-årsåldern och en kvinna i 70-årsåldern, vårdas fortfarande på sjukhus för allvarliga skador. 

– Vi kan bekräfta att en kvinna i 90-årsåldern har avlidit och att anhöriga är underrättade, säger Jonas Winlöf, stationsbefäl i polisområdet Stockholm Syd.

Föraren uppges inte ha skadats fysiskt. 

Larmet kom in till polisen klockan 12.57 på tisdagen.

– Det är en äldre kvinna som har råkat trycka på fel pedal och kört på tre personer, säger Tomas Ibstedt, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Föraren uppges vara en kvinna i 80-årsåldern.  

Enligt polisen ska kvinnan ha backat in i folk, skriver SVT. Ett vittne berättar för SVT att personerna "slungades i väg". 

– Ärendet rubriceras som "vållande till annans död", säger stationsbefäl Jonas Winlöf i polisområdet Stockholm Syd.

Skadades allvarligt

De tre personerna blev allvarligt skadade och fördes till sjukhus, enligt polisen. En av de skadade, en kvinna i 90-årsåldern, avled av sina skador.

De övriga två, en man i 50-årsåldern och en kvinna i 70-årsåldern, vårdas fortfarande på sjukhus, säger polisen på onsdagseftermiddagen. 

Kvinnan som körde bilen stannade kvar på platsen och uppges vara chockad, men inte fysiskt skadad, enligt ambulanspersonal på plats. 

Olycksplatsen är avspärrad för teknisk undersökning, enligt polisen. Kvinnans bil är tagen i beslag. På onsdagseftermiddagen har hon ännu inte förhörts av polis. 

– Vi håller på att samla in uppgifter om skador och vittnesberättelser. Vi ska ordna en undersökning av bilen, säger Hans Brandt, inspektör vid polisen i Solna. 

En äldre kvinna "tryckte på fel pedal" och backade på tre personer utanför Högdalens vårdcentralFoto: Janne Åkesson // Swepix

Krishantering på plats

Enligt Susanne Velander, vd för Capio närsjukvård, är ingen av de skadade anställd på vårdcentralen.

– Det är vad jag kan uttala mig om nu, man har varit tydlig till mig att det varit en olyckshändelse. 

Hon säger att man skickat ut regionalchefen för krishantering.

– Jag har varit i kontakt med regionledningen, jag vet att min personal som är samlad. Entrén är skadad men vårdcentren är inte skadad. De är oroliga och skärrade, säger hon. 

Personalen på vårdcentralen tog hand om de skadade i samband med olyckan. 

– Precis när det hände var personalen ute och hjälpte till, säger Susanne Velander. 

 

Räddningspersonal på plats utanför Högdalen vårdcentralFoto: Alexandra Karlsson

Ambulanshelikopter på plats

Ett vittne i Högdalen säger att ljudet av en helikopter och flera utryckningsfordon hördes nära platsen. 

– Det har varit väldigt dramatiska scener här. Man håller på spärra av platsen här just nu, de arbetar för fullt, säger Alexandra Karlsson, en av Expressens reportrar på plats.

Expressens andra utsända, Elin Jönsson, säger att det är en hel del folk som samlats på platsen.

– Nyfikna lokalbor som kom hit till platsen efter att de hört. Det finns en bil kvar på platsen med skador på sidan.

Entrén till Högdalens vårdcentral totalförstrördesFoto: Janne Åkesson // Swepix

"Synd om kvinnan också"

Vittnet Annelie Hansson, som infunnit sig på platsen drygt tio minuter efter det inträffade säger att hon såg när kvinnan blev bortförd av polisen.

– Jag känner att det är tråkigt det som hänt och synd om kvinnan också.

SE MER: Hör vittnet Annelie berätta om händelsen 

Ett annat vittne säger till Aftonbladet att hon sett kvinnan sitta kvar i sin bil i vad som verkade vara ett "chock-tillstånd".

Henning Trollbäck, kommunikatör vid Vantörs kyrka, som ligger i närheten av vårdcentralen gick till platsen efter att han hörde en helikopter. 

– Jag kom dit lite efter räddningstjänsten, de började spärra av. Folk undrade vad som hade hänt. Polisen och räddningstjänsten såg väldigt lugna ut, säger han.

 

Vårcentralens entré "helt kvaddad"

Flera ambulanser, en ambulanshelikopter, poliser och en brandbil var på plats vid Högdalens vårdcentral, enligt TT. Sjukvårdsarbete pågick på platsen bakom upphängda filtar.

- Polisen håller på att spärra av nu, säger Henning Trollbäck, kommunikatör på Vantör församling vars kyrka ligger precis bredvid.

Han kan inte se några skadade personer.

- Men entrén till vårdcentralen är helt kvaddad, säger han till TT.

Entrén till Högdalens vårdcentral efter olyckanFoto: Janne Åkesson // Swepix

Misstänkt grov vårdslöshet

En förundersökning om grov vårdslöshet i trafik är inledd.

I samband med olyckan skadades en brandman. Han ska ha slagit i huvudet i en skylt. 

– Han har fått en sårskada i huvudet som ska sys. Han har slagit i huvudet i en skylt, säger Ulf Tholén vid räddningstjänsten. 

En helikopter har varit på plats vid Högdalens vårdcentral.Foto: Alexandra Karlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag