Mannen som på sannolika skäl misstänks för förberedelse till terroristbrott är 20 år och har pluggat till lärare.Mannen som på sannolika skäl misstänks för förberedelse till terroristbrott är 20 år och har pluggat till lärare.

Mannen som på sannolika skäl misstänks för förberedelse till terroristbrott är 20 år och har pluggat till lärare.

Personen häktades i Attunda tingsrätt. Foto: Jan DüsingPersonen häktades i Attunda tingsrätt. Foto: Jan Düsing
Personen häktades i Attunda tingsrätt. Foto: Jan Düsing
Terrorexperten Magnus Ranstorp tycker det är bra att Säpo har agerat. Foto: Sven LindwallTerrorexperten Magnus Ranstorp tycker det är bra att Säpo har agerat. Foto: Sven Lindwall
Terrorexperten Magnus Ranstorp tycker det är bra att Säpo har agerat. Foto: Sven Lindwall
Malena Britz, universitetslektor i statsvetenskap vid Försvarhögskolan och expert på EU:s säkerhetspolitik, menar att händelsen var väntad. Foto: Rickard Kilström/FörsvarshögskolanMalena Britz, universitetslektor i statsvetenskap vid Försvarhögskolan och expert på EU:s säkerhetspolitik, menar att händelsen var väntad. Foto: Rickard Kilström/Försvarshögskolan
Malena Britz, universitetslektor i statsvetenskap vid Försvarhögskolan och expert på EU:s säkerhetspolitik, menar att händelsen var väntad. Foto: Rickard Kilström/Försvarshögskolan

Man häktades för terrorförberedelse

Publicerad

Den 20-årige mannen har häktats misstänkt på sannolika skäl för förberedelse till terroristbrott, uppger Säpo.

Han ska vara lärarstudent och togs redan den 25 januari in till förhör av Säpo – men släpptes.

– Han var jättetrevlig, skön och snäll. Men han var ganska tillbakadragen och tog aldrig så mycket plats, säger en vän.

En annan säger dock:

– Att han var trevlig stämmer inte riktigt, då jag var hyfsat bekant med honom. Jag skulle beskriva honom som energisk.

Det var strax efter klockan 14 i måndags som den 20-årige mannen kallades till polisförhör. En knapp timme senare anhöll åklagare Ewamari Häggkvist vid riksenheten för säkerhetsmål honom, misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

På torsdagseftermiddagen hölls sedan häktningsförhandlingen mot 20-åringen i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Han är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terrorbrott i Stockholmsområdet under perioden 1 till 31 januari i år.

Som skäl till häktningen anger åklagare Ewamari Häggkvist att det finns risk att mannen fortsätter sin brottsliga verksamhet.

– Vi säger ingenting mer i dag, det råder strikt förundersökningssekretess, säger Karin Rosander, kommunikationschef på åklagarmyndigheten.

Säpos pressmeddelande.

Terrormisstänkte togs in i januari – men släpptes

Men det här var inte första gången mannen förhördes av polis.

20-åringen togs in för förhör redan för drygt två veckor sedan. Då var han misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Förundersökningen pågår fortfarande, sa Sirpa Franzén, presschef på Säpo, till Expressen efter frisläppandet.

Ewamari Häggkvist vid riksenheten för säkerhetsmål ledde polisutredningen redan då. I januari räckte inte misstankarna till ett gripande, menade hon då.

– Vi har en förundersökning som gäller, och han är skäligen misstänkt, så han sitter inte. Det finns inte anledning till att frihetsberöva honom på något sätt, sa Ewamari Häggkvist till Expressen i januari.

Under förhöret hade misstankarna inte stärkts, tvärtom, menade hon.

– Det beror lite på vad vi hittar annars. Men det är försvagat jämfört med vad vi hade för information från början.

Säpo vill inte lämna ut detaljer

Pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Vad som fick åklagaren att begära 20-åringen häktad på torsdagen, nu för förberedelse till terrorbrott, är inte klart.

– Vi kommenterar inte det på grund av förundersökningssekretess, säger Fredrik Milder vid Säpo.

Karin Rosander vid åklagarmyndighetens pressjour säger att Ewamari Häggkvist inte vill kommentera det tidigare beslutet.

– Hon svarar inte på något mer i dag, säger Karin Rosander.

Den 20-årige mannen är hemmahörande i Stockholmsområdet och studerar enligt uppgifter till Expressen till lärare.

På internet har den misstänkte uttryckt sympatier för ett turkiskt fotbollslag och dess supporterförening. Han har även skrivit under en protestlista mot Socialdemokraternas beslut att kalla det armeniska folkmordet mellan 1915 och 1917 för just ett folkmord mot kristna minoriteter utfört av turkar.

Vännerna: "Han var jättetrevlig"

Hans vänner är mycket skakade av misstankarna mot sin tidigare skolkamrat.

– Han var jättetrevlig, skön och snäll. Men han var ganska tillbakadragen och tog aldrig så mycket plats, säger en person.

En annan person, som gick i grundskolan med 20-åringen i över fem års tid, blir förvånad när han får höra om terrormisstankarna.

– Han var helt jävla underbar, skittrevlig kille verkligen. Vi umgicks jättenära i grundskolan men nu har vi inte hörts på ett par år.

En annan person, som också gick grundskolan med den misstänkte, berättar:

– Jag skulle aldrig tro att han skulle kunna göra något sådant. Det är det som gör det så obehagligt. Vi snackade inte så mycket, men vi hade några lektioner ihop. Han satt mest för sig själv. Men han var ju trevlig, säger personen.

Skolkamrat: Han stack ut

En tredje elev, som även den gick i grundskolan tillsammans med den misstänkte, vittnar dock om en annan skolkamrat.

– Att han var trevlig stämmer inte riktigt, då jag var hyfsat bekant med honom. Jag skulle beskriva honom som energisk, han sa vad han tyckte och då med mycket inslag av nedlåtande kommentarer kring kvinnor, som vi då antog vara skämt.

Enligt den gamla skolkamraten ska han ha stuckit ut.

– Förutom det verkade han som en relativt normal individ, med det sagt stack han ut en del, med tanke på att resterande elever kom ifrån Djursholm och hade helt annan grupptillhörighet och kultur, säger personen.

"Jag har inget att säga"

Expressen har också varit i kontakt med en av mannens gamla lärare som dock inte vill prata om det.

– Det var längesen, jag har inget att säga om det, säger läraren.

Den nu pågående brottsutredningen har enligt Säpo inget att göra med de tidigare uppgifterna under torsdagen om en utredning om falsklarm till polisen, där det enligt uppgifter till Expressen fanns initiala misstankar om terrorbrott.

Polis har under torsdagskvällen befunnit sig vid 20-åringens hemadress.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, vill inte kommentera häktningen av 20-åringen.

Expressen söker 20-åringens advokat.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag