Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"En avancerad form av kvacksalveri"

Ögonläkaren Jan Ygge dömer ut de dyra kurserna som rent humbug.Foto: Robban Andersson

Synträning är en bluff.

Jan Ygge, ögonläkare och professor på Karolinska institutet, dömer ut de dyra kurserna som rent humbug.

– Det här är avancerad form av kvacksalveri.

Det finns inga vetenskapliga belägg alls för att man kan bota alla brytningsfel med hjälp av synträning. Ögonläkare Jan Ygge förklarar att teorin bakom är både ovetenskaplig och osannolik.

- Ögats brytkraft är helt beroende av hur stort och långt ögat är, det går inte att träna bort. Man får inte längre ben genom att springa mycket. Ögat har en ganska rigid struktur och den påverkas inte på det här sättet som hon påstår.

Synträning kontroversiellt

En forskargrupp från Nya Zeeland gick 2005 igenom de studier som gjorts av synträning. Resultaten visade att det inte finns några vetenskapliga belägg för att synträning fungerar vid de flesta brytningsfel. Forskarna konstaterade att synträning är kontroversiellt, att det är en dyr behandling som ger patienterna hopp - utan att ha bättre effekt än placebo. De förbättringar människor eventuellt upplevde hade inte något med förändringar av ögat att göra. Att det finns enstaka patienter som upplevt att de blivit hjälpta räcker inte, poängterar Jan Ygge. För att en behandling ska anses effektiv måste det finnas ordentliga vetenskapliga studier som bevisar att den verkligen ger resultat. Om någon anses sig ha tränat bort sina synproblem så beror det sannolikt på att personen fått för starka glasögon från början, anser Jan Ygge.

- Jag är lite bekymrad över den här verksamheten. Människor som vill ha bättre syn söker sig dit, men det kommer inte bli någon större skillnad, de kommer inte att märka så mycket. Det här är ett slags lurendrejeri.

Bortkastade tusenlappar

För de flesta vuxna är synträning bara bortkastade tusenlappar och tid, men inte särskilt hälsofarligt. Men att föräldrar lockas att låta sina barn gå på synträningskurser är riktigt allvarligt, tycker Jan Ygge.

- Jag blir extra bekymrad över barnen. Barnens synsystem är plastiskt upp till tio års ålder. Det betyder att man kan förändra synen i både positiv och negativ riktning.

Den som behandlar barns syn har därför ett extra stort ansvar, poängterar Jan Ygge.

- Man måste vara väl införstådd med vetenskaplig litteratur, gängse praxis och vad vi har för evidens bakom för att hålla på med det. Annars kan man förstöra synen för barn så att de får en bestående synnedsättning för resten av livet, och det vill inte jag vara med om.

Synträningskurserna borde därför vara ett fall för socialstyrelsen att granska, tycker Jan Ygge.