Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"En avancerad form av kvacksalveri"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ögonläkaren Jan Ygge dömer ut de dyra kurserna som rent humbug.
Foto: Robban Andersson

Synträning är en bluff.

Jan Ygge, ögonläkare och professor på Karolinska institutet, dömer ut de dyra kurserna som rent humbug.

– Det här är avancerad form av kvacksalveri.

Det finns inga vetenskapliga belägg alls för att man kan bota alla  brytningsfel med hjälp av synträning. Ögonläkare Jan Ygge förklarar att  teorin bakom är både ovetenskaplig och osannolik.

- Ögats brytkraft är helt beroende av hur stort och långt ögat är,  det går inte att träna bort. Man får inte längre ben genom att springa  mycket. Ögat har en ganska rigid struktur och den påverkas inte på det  här sättet som hon påstår.

Synträning kontroversiellt

En forskargrupp från Nya Zeeland gick 2005 igenom de studier som  gjorts av synträning. Resultaten visade att det inte finns några  vetenskapliga belägg för att synträning fungerar vid de flesta  brytningsfel. Forskarna konstaterade att synträning är kontroversiellt,  att det är en dyr behandling som ger patienterna hopp - utan att ha  bättre effekt än placebo. De förbättringar människor eventuellt upplevde  hade inte något med förändringar av ögat att göra. Att det finns  enstaka patienter som upplevt att de blivit hjälpta räcker inte,  poängterar Jan Ygge. För att en behandling ska anses effektiv måste det  finnas ordentliga vetenskapliga studier som bevisar att den verkligen  ger resultat. Om någon anses sig ha tränat bort sina synproblem så beror  det sannolikt på att personen fått för starka glasögon från början,  anser Jan Ygge.

- Jag är lite bekymrad över den här verksamheten. Människor som vill  ha bättre syn söker sig dit, men det kommer inte bli någon större  skillnad, de kommer inte att märka så mycket. Det här är ett slags  lurendrejeri.

Bortkastade tusenlappar

För de flesta vuxna är synträning bara bortkastade tusenlappar och  tid, men inte särskilt hälsofarligt. Men att föräldrar lockas att låta  sina barn gå på synträningskurser är riktigt allvarligt, tycker Jan  Ygge.

- Jag blir extra bekymrad över barnen. Barnens synsystem är plastiskt  upp till tio års ålder. Det betyder att man kan förändra synen i både  positiv och negativ riktning.

Den som behandlar barns syn har därför ett extra stort ansvar, poängterar Jan Ygge.

- Man måste vara väl införstådd med vetenskaplig litteratur, gängse  praxis och vad vi har för evidens bakom för att hålla på med det. Annars  kan man förstöra synen för barn så att de får en bestående  synnedsättning för resten av livet, och det vill inte jag vara med om.

Synträningskurserna borde därför vara ett fall för socialstyrelsen att granska, tycker Jan Ygge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.