Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Borgs oro över gripanden i Saudiarabien

Prinsen och miljardären Alwaleed bin Talal har gripits i en stor antikorruptionsrazzia i Saudiarabien.
Foto: HASSAN AMMAR / AP/ TT
Prins Alwaleed bin Talal tillsammans med kung Carl XVI Gustaf.
Foto: Saudiska hovet
Anders Borg oroas över utvecklingen i Saudiarabien.
Foto: Anna-Karin Nilsson

En av världens rikaste personer, prins Alwaleed bin Talal, ordförande i investmentbolaget Kingdom Holding, har gripits i en stor antikorruptionsrazzia i Saudiarabien.

Som en reaktion på gripandet rasade bolagets aktie med närmare 10 procent när börsen i Riyadh öppnade söndagen, skriver Bloomberg. 

Före detta finansministern Anders Borg är nu oroad över utvecklingen i regionen.

– Saudiarabien är viktigt för stabiliteten i Mellanöstern. Den nuvarande krisen kan bara bli avhjälpt genom breda ekonomiska reformer, skriver han på Facebook.

Det var sent på lördagen som Saudiarabiens kung Salman meddelade bildandet av en särskild antikorruptionskommitté under ledning av kronprins Mohammed bin Salman. 

– Vårt hemland kan inte existera om inte korruption utrotas och de korrupta hålls ansvariga, säger Mohammed bin Salman, enligt Reuters.

Enligt den statliga tv-kanalen Al Arabiya har dussintals framstående saudier gripits sedan dess. Det uppges röra sig om 11 prinsar, fyra sittande ministrar och dussintals före detta ministrar.

Kronprins Mohammed bin Salman leder den nybildade antikorruptionskommittén.
Foto: AP / TT

Börsras i Saudiarabien efter gripandet

En av de gripna uppges vara miljardären och prinsen Alwaleed bin Talal. Han är ordförande i investmentbolaget Kingdom Holding, uppger en källa för Reuters. 

När börsen i Ryiadh öppnade på söndagen rasade bolagets aktie med som mest 9,9 procent, skriver Bloomberg. Vid stängningsdags  hade raset sjunkit till 6,5 procent.

Före detta finansministern Anders Borg är oroad över utvecklingen i regionen.

– Saudiarabien är viktigt för stabiliteten i Mellanöstern. Den nuvarande krisen kan bara bli avhjälpt med hjälp av breda ekonomiska reformer, skriver han på Facebook.


Före detta finansministern Anders Borg är oroad över utvecklingen i Saudiarabien.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Alwaleed bin Talal – en av de rikaste i världen

Alwaleed bin Talal uppges var den mest framgångsrike investeraren i Mellanöstern och återfinns även på listan över världens rikaste personer. 2015 låg han på 34:e plats och hans förmögenhet uppgick då till 27,2 miljarder amerikanska dollar.

I en artikel i tidningen Forbes Magazine från 2013 beskrivs prinsens 420 rum stora palats i Riyadh, hans privata 747 Boeing-plan som är utrustat med en tron och hans lyxiga semesteranläggning i utkanten av Saudiarabiens huvudstad där han anlagt fem konstgjorda sjöar och ett Grand Canyon i miniformat, rapporterar Reuters.


LÄS MER: Saudiarabien har skjutit ner missiler över huvudstaden

Saudiarbiens kung Salman.
Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT

Politisk ommöblering ska stärka kung Salmans makt

Under lördagen genomförde kung Salman flera stora förändringar som ses som ett steg i att stärka sin makt i Saudiarabien.

Bland annat avsattes en av de mest prominenta kungligheterna, prins Miteb bin Abdullah från sin post som minister och chef för Nationalgardet. Även ekonomiministern Adel Fakieh avsattes, rapporterar Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.