Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En av tre rädd att drabbas av gängvåld: ”Förståeligt”

Mätningen visar också på ett lågt förtroende för Stefan Löfven.
Anita Alm, 76, pensionär, Malmö: ”Jag har kommit nära våldet där de sköt flera personer vid ett internet-café för två år sen och det var en skakande upplevelse. Jag tänker ofta på det och undrar vad politikerna gör åt det. Jag är orolig för Malmös utveckling, vi har en fin stad men det är inte bra när gängvåldet och kriminaliteten kryper ner i åldrarna.”.Foto: FRITZ SCHIBLI
Christina Worsch, 66, pensionär, Malmö: ”Jag är inte speciellt orolig, för jag har inga kriminella kopplingar. Men det är klart, otur kan ju alla ha. De som lever i en kriminell miljö ska nog vara rädda men vi som lever utanför den miljön tror jag inte ska behöva vara rädda eller känna någon större oro. Den oron jag känner är för barn och ungdomar som ska växa upp här för jag känner inte igen mentaliteten i Malmö längre”.Foto: FRITZ SCHIBLI

Mer än en tredjedel av svenskarna är oroliga för att drabbas av gängvåld.

Störst är rädslan i Göteborg och Malmö, enligt en mätning som Sifo gjort på uppdrag av Expressen.

Mätningen visar också på lågt förtroende för Stefan Löfven i frågor om lag och ordning – och att mycket få väljare tror på löftena att våldet ska minska inom ett halvår.

Det finns en stor personlig rädsla för att bli utsatt för gängvåld i Sverige. Sammanlagt 35 procent svarar att de är oroliga – 11 procent ”mycket oroliga” och 24 procent ”ganska oroliga” – i den opinionsmätning som Sifo gjorde på Expressens uppdrag på tisdagen.

I Göteborg är rädslan mest utbredd, där är sammanlagt 45 procent av invånarna oroliga. Malmö sticker ut som platsen med flest ”mycket oroliga”, 21 procent, och Göteborg kommer strax därefter med 18 procent ”mycket oroliga”.

– Det är förståeligt att människor är rädda nu när det varit mycket medialt fokus på grova våldsbrott i Malmö. Vi har en otroligt svår misshandel av en kvinna på Lönngatan, en skjutning av en 15-årig pojke och mordet på Karolin Hakim. Vart och ett av de här ärendena har drabbat hela samhället och det är klart människor upplever det som skrämmande, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen region Syd.

Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen region Syd.Foto: EMIL LANGVAD/TT

Hon menar att antalen grova våldsbrott dock är på nergående i Malmö, såväl som i övriga Sverige.

– Vi redovisar statistik som visar att våldsbrotten och grova kriminella handlingar går ner. Men det är enormt fokus på Malmö nu och grova kriminella gäng, jag förstår att de sprider oro. Polisen jobbar på bred front med både lagföring och trygghetsskapande åtgärder, säger Ewa-Gun Westford.

Behöver Malmös invånare vara oroliga att drabbas av gängvåldet?
– Nej, det tycker jag inte. Man ska följa med vad som händer och ta ansvar för vad man känner. Är man orolig ska man gå och vistas tillsammans med andra för en känsla av trygghet – det menar jag med att ta ansvar för sig själv. Vi kan aldrig lova någonting när det gäller vad man kan inte kan råka ut för. Varje händelse och grovt brott har sin egen berättelse, säger Ewa-Gun Westford.

Julia Stoltz, 35, studerande: "Personligen är jag inte rädd att drabbas men det är tråkigt att se våld omkring sig. Det är dock olustigt att veta att människor drabbas. Det går inte att gå omkring och vara orolig hela tiden men det är synd att våldet blir en normalisering av vardagen”.Foto: FRITZ SCHIBLI
Lisa Luchi, 56, receptionist, Malmö: "Det är oroande men jag är inte orolig för mig själv. Man kan inte gå omkring och vara orolig, man måste leva och man får kallt räkna med att det blir bättre framöver med att gemensamma krafter tar tag i det och får in ungdomarna på en bättre bana”.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Bo Persson, 67, pensionär, Malmö: ”Jag rör mig förvisso i områden där det händer en del men jag är inte orolig. Jag tycker att man ska kunna röra sig fritt i den staden man lever i. Händer det så händer det”.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

”Allt är inte gängvåld”

Samtidigt säger 63 procent av svenskarna att de inte är oroliga. 15 procent ”inte alls” och 48 procent ”inte särskilt”.

– Vår fråga handlar om gängvåld, men all kriminalitet är inte gängvåld. Många kan vara rädda för att bli rånade på gatan. På landet kan människor vara rädda för stöldligor som kommer med bilar på färjor och återvänder med stöldgods, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

– Det finns områden där gängkriminalitet inte alls förekommer, men där det finns oro för brott av annan karaktär. Frågan om lag och ordning ligger på olika nivåer. Det är en fråga som engagerar väljare, som verkligen flyttar väljare, säger han.

https://datawrapper.dwcdn.net/HYuZM/1/

Lugnare i Göteborg än tidigare

Polischef Erik Nord i Göteborg ser ”ingen saklig grund” för att invånarna i hans stad skulle vara oroligare än människor på andra platser. 

– Det känns konstigt att vi har så höga siffror i Göteborg där vi har haft det relativt lugnt i år. En dödsskjutning hittills i år, så vi är inte inne i ett intensivt konfliktskede med skjutningar och sprängningar, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

– Det har varit en intensiv diskussion och rapportering om gatuvåld, där kan jag förstå att folk blir oroliga, säger han.

Enligt Sifomätningen är 45 procent av göteborgarna oroliga för att drabbas av gängvåld jämfört med 35 procent i hela landet. Och 18 procent i Göteborg är ”mycket oroliga”, för hela landet är siffran 11 procent.

– Jag ser ingen saklig grund för siffrorna. I år har det varit lugnare än andra år. Det här är inte ett år där allmänheten har hamnat i blåsväder värre än något annat år, snarare tvärtom, säger Erik Nord.

Dåliga siffror för Löfven

Undersökningen gjordes under tisdagen genom intervjuer med 1008 personer i en slumpmässigt utvald webbpanel – efter Stefan Löfvens hårt kritiserade uttalanden om gängkriminalitet i SVT:s ”Agenda” i söndags.

Mätningen visar bland annat att 66 procent tycker att statsministern hanterar frågor om gängvåld dåligt, att de ser SD-ledaren Jimmie Åkesson som den mest lämpade att sköta frågan om lag och ordning i Sverige – samt att bara 8 procent tror på polisens och politikernas löften om att våldet ska minska inom sex månader.

SÅ GJORDES MÄTNINGEN

Målgrupp: Allmänheten 18–79 år.

Fråga: Är du orolig för att drabbas av gängvåld i Sverige, eller är du inte det? Jag är ...

Svarsalternativ: Inte alls orolig; inte särskilt orolig; ganska orolig; mycket orolig; tveksam, vet ej.

Undersökningsperiod: 19 oktober 2019

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1 008.

Beställare: Expressen.

En mätning gjord av Sifo på Expressens uppdrag, som publicerades på tisdagen, visar att väljarna har lågt förtroende för Löfvens förmåga och sätt att sköta frågor om lag och ordning, gängvåld och organiserad brottslighet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.