En av fyra vet inte vad som händer i morgon

Publicerad
Uppdaterad
I morgon händer något viktigt, men för en av fyra blir det sannolikt en överraskning.
- EU-valet har uppenbarligen inte varit någon stor fråga på arbetsplatser, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.
En av fyra som läser den här artikeln kommer troligtvis att bli förvånade. En av fyra vet nämligen inte om att det är val till Europaparlamentet i morgon söndag.
En opinionsundersökning som Synovate gjort på uppdrag av Dagens Nyheter visar att sju procent inte vet vilken månad valet äger rum.
18 procent är osäkra.

Många missar datumet

Bland väljare i åldern 18-29 siffran ännu värre: I den gruppen har en av tre missat valdatumet.
– EU-valet har uppenbarligen inte varit någon stor fråga på arbetsplatser, till skillnad från riksdagsval som engagerar mycket mer, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.
Mätningen gjordes den här veckan. 1 482 personer fick frågan: "När tror du att Sverige håller val till Europaparlamentet nästa gång?"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag