En av fyra unga: Bra med diktatur

Publicerad
Uppdaterad
En svensk diktator vore "ganska eller mycket bra".
Det tycker mer än var fjärde ung svensk, enligt en ny undersökning som presenteras på DN Debatt.
Demokrati är inte särskilt viktigt för många unga. Det visar den senaste World Values Survey-undersökningen där 1 208 slumpvis utvalda medborgare medverkat.
Enligt undersökningen kan mer än en av fem i gruppen 18–29-åringar tänka sig att sälja sin röst för en mindre summa pengar.

Stark ledare

I samma grupp tycker mer än var fjärde att det vore ”ganska eller mycket bra” om Sverige styrdes av en stark ledare som inte behöver bry sig om demokratiska val, skriver statsvetaren och forskningsledaren Staffan I. Lindberg på DN Debatt.
Lika många i den yngre generationen skulle vara redo att ge bort sin röst till en riksdagsledamot som ordnar ett jobb åt den tillfrågade eller någon i dennes närhet.
Bland äldre är värdet av demokrati större. Där uppger 97 procent att det är mycket viktigt att leva i ett demokratiskt land.

Historielöst

En orsak till ungas syn på folkstyre kan, enligt Staffan I. Lindberg, vara en demokratilära i grundskola och gymnasium som ger en ”historielös, mekanisk syn på demokratin (och marknadsekonomin) som inte tar upp dess normativa grundvalar”.
Staffan I. Lindberg avslutar:
”Samtidigt som diktaturer i Mellanöstern och Nordafrika rämnar under trycket från de ungas krav på rösträtt, ser vi oroande hot mot demokratins grundvalar i Sverige.”

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag