Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En av fem överväger att lämna Facebook

Facebooks grundare Mark Zuckerberg.
Foto: MICHAEL MACOR / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES
Många överväger att lämna Facebook efter Cambridge Analytica-skandalen.
Foto: / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Var femte svensk Facebookanvändare överväger att stänga sitt konto efter skandalen med Cambridge Analytica. 

Det visar en opinionsundersökning som TV4 har låtit göra.

Avslöjandet att företaget Cambridge Analytica använt personliga data från 50 miljoner Facebookanvändare för att påverka bland annat det amerikanska presidentvalet har dominerat medierapporteringen de senaste dagarna.

Nu visar en Sifo-undersökning som TV4 låtit göra att många funderar på att lämna Facebook efter skandalen. 1 000 personer tillfrågades och 830 av dem har ett Facebookkonto.

21 procent av dessa svarade att de överväger att sluta använda tjänsten på grund av det som blivit känt. 63 procent av de svarande överväger inte att sluta, medan 16 procent svarar att de inte vet. 

Mark Zuckerberg ber om ursäkt: "Se till att det inte händer igen"

I USA har en rörelse med namnet #Deletefacebook – radera Facebook – fått fart i sociala medier. En av dem som stämmer in i uppmaningen är Brian Acton, en av grundarna av meddelandetjänsten WhatsApp. 

Actons ställningstagande, i form av en tweet på tisdagen, väckte uppmärksamhet eftersom han sålde WhatsApp till just Facebook 2014 och därefter arbetade åt företaget fram till september i fjol, rapporterar amerikanska medier. Nu har han i stället investerat i Signal, en tjänst för krypterade meddelanden.

På onsdagen bröt Facebooks grundare Mark Zuckerberg tystnaden om skandalen. I en intervju med CNN började han med att be om ursäkt. 

– Vårt ansvar är att se till att det inte händer igen. Ett sätt är att se till att utvecklare inte får tillgång till lika mycket data från våra användare i framtiden, sade han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.