Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En av de misstänkta ryska agenterna släpps

En av de misstänkta ryska agenterna släpptes under torsdagen.
Från tisdagsmorgonens husrannsakan i det misstänkta parets bostad.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX / JANNE AKESSON/SWEPIX
Det gifta paret misstänks för olovlig underrättelseverksamhet.

Den ryska kvinna som suttit anhållen misstänkt för medhjälp till grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och främmande makt har släppts på fri fot, meddelar åklagarmyndigheten.

– Jag kan bekräfta det. Det skedde i dag, säger förvarsadvokaten Max Ahlgren.

Hon greps tillsammans med sin make i en gryningsräd i tisdags där Säpo och Nationella insatsstyrkan deltog.

Enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten kvarstår misstankarna mot kvinnan.

– Om åklagaren säger att misstankarna kvarstår så är det åklagarens uppfattning att de gör det. Det jag kan konstatera är att hon förnekar brott. Typiskt sett, jag vill inte diskutera det enskilda ärendet eftersom jag har yppandeförbud, när det gäller den här typen av allvarlig brottslighet så vågar jag påstå att det faktum att man häver anhållandet är en stark indikation på att de här misstankarna inte är särskilt starka, säger Max Ahlgren.

Senast klockan 12 i morgon, fredag måste åklagaren besluta om mannen, som är anhållen misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och främmande makt, ska begäras häktad eller släppas på fri fot.

Det var i tisdags klockan 06.01 som mannen och kvinnan, båda är i 60-årsåldern, greps i en insats där Säpo, Försvarsmakten och polisen, däribland Nationella insatsstyrkan, deltog. Räden var en del av polisens Operation Spjut. Insatsen utfördes på en minut, enligt polisen.

Ska ha pågått i drygt tio års tid

Gripandet skedde i parets villa i Stockholmsområdet. Grannar har vittnat om hur poliser firade ner sig från en helikopter och in i bostaden.

Brottsligheten misstänks ha pågått i närmare tio år i bland annat Stockholmsområdet. Paret nekar till brott.

Mannen och kvinnan är födda i Moskva. De gifte sig 1994. De sökte uppehållstillstånd i Sverige första gången 1997 och fick permanent uppehållstillstånd 2001. 

Åklagaren vill inte lämna mer information om fallet i nuläget.


Experten: ”Aldrig hört om något liknande”

Hör underrättelseexperten Jörgen Holmlund om fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.