Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

19-åring häktad efter Emporia-skjutningen

Följ senaste nytt i Expressens livesändning
Polisinsatsen efter Emporia-mordet.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 19-årig man har häktats misstänkt för inblandning i mordet på en gängledare på köpcentrumet Emporia i Malmö i augusti.

19-åringen har släktkopplingar till en man som enligt polisens kartläggning ingått i den mördade 31-åringens närmsta krets.

En 31-årig gängledare dog vid skjutningen i Malmö i augusti, när gärningsmannen öppnade eld inne på köpcentrumet mitt i fredagsrusningen.

En 15-årig pojke sitter sedan tidigare häktad som misstänkt för mord, liksom för mordförsök på den kvinna som skadades i skjutningen.

Samtidigt skottskadades en förbipasserande kvinna svårt.

En 40-årig man har också sedan tidigare häktats på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Den 40-årige mannen, som är polsk medborgare, nekar till brott.

Kopplas till kretsen kring 31-åringen

Den 31-årige mannen som mördades beskrivs av polisen som en ledare i Malmös under värld. Vid tiden för sin död kunde han titulera sig Sverigepresident för det kriminella mc-gänget Satudarah och han ledde en underavdelning i Malmö med namnet ”Assassins”.

15-åringen har erkänt att han höll i vapnet och dödade gängledaren. Men polisens teori är att han inte var den som låg bakom mordet. Enligt uppgifter till Kvällsposten/Expressen hade 31-åringen under många år i Malmös tungt kriminella miljö skaffat sig flera fiender, och enligt uppgifter till Sydsvenskan fanns ett pris på 31-åringens huvud.

Den 19-åring som nu häktats misstänks på sannolika skäl för medhjälp till mord har släktkopplingar till kretsen närmast runt 31-åringen. En anhörig till 19-åringen ingick enligt polisens interna kartläggning i kretsen kring 31-åringen grupp ”Assassins”. Han dömdes nyligen för en skottlossning som enligt polisen var en del av en konflikt mellan ”Assassins” och en rivaliserande gruppering i Malmös kriminella miljö.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.