Polishuset i Härnösand. Foto: Sven Lindwall
Polishuset i Härnösand. Foto: Sven Lindwall

En anhållen efter bråk mellan tiggargrupper

Publicerad

En rumänsk man har anhållits efter att ett jätteslagsmål utbröt i Härnösand i går söndag.

En åklagare utreder nu två fall av misshandel.

Enligt SR Västernorrland har utredningen sin grund i att två grupper av rumänska romer som tigger i staden drabbat samman när den ena försökt pressa den andra gruppen på pengar.

– De hoppade på mig i lördags och sa att vi måste betala dem om vi ska få vara kvar här, säger en av personerna till Sveriges Radio.

Polis och åklagare är mycket förtegna om utredningen som tog sin början i går söndag när en man misstänks ha misshandlat två personer, en man och en kvinna.

Misshandeln ska ha skett under ett större slagsmål vid resecentrum i Härnösand i går då polisen grep två personer, varav en senare anhölls.

Samtliga inblandade är rumänska medborgare enligt åklagare Catharina Kjelsson som leder utredningen.

Krävdes på pengar

– Det jag kan säga är att vi har en man anhållen för misshandel, säger hon.

Enligt Sveriges Radio Västernorrland handlade det stora slagsmålet om att en grupp rumäner som sedan två månader tiggt i Härnösand attackerades av en nyligen anländ grupp, även de rumäner.

Den nyanlända gruppen ska ha försökt pressa den andra på pengar för att få tigga, berättar en person ur den grupp som tidigare befunnit sig i staden.

De första kraven ska ha kommit i lördags, vilket den så kallade "Härnösandsgruppen" då ska ha avvisat.

– Sedan träffade vi på dem igen på Resecentrum på söndag morgon. De krävde oss på pengar igen, 200 kronor per person, och när vi inte ville ge dem några pengar så började de slåss, säger en av tiggarna till SR Västernorrland.

Misstänkt människohandel

Personen berättar vidare att den gripne som senare anhölls är en släkting, och att han i själva verket är oskyldig.

Enligt SR Västernorrland har uppgifter framkommit som gör att den anhållne också misstänks för människohandel, något som åklagare Catharina Kjelsson dementerar.

– Det finns ingen sådan formell misstanke, men vad som i övrigt framkommit under utredningen omfattas av sekretess, säger när Expressen frågar om uppgifterna.

Hon kallar påståendet om människohandel för "spekulationer".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag