Emmas pappa höggs i halsen på parkeringen

Emmas föräldrar var ute och handlade i Vetlanda. Då kom 22-åringen och attackerade hennes pappa, som senare återhämtade sig på sjukhus.
Emmas pappa är ett av den misstänkte 22-åringens offer.
Foto: SVEN LINDWALL
Expressen på plats i Vetlanda.
Foto: SVEN LINDWALL
”Han undrade givetvis var mamma var”, säger Emma att hennes pappa först undrade när hon fick tala med honom under gårdagskvällen.
Foto: SVEN LINDWALL

Emmas pappa var och handlade med sin fru när han knivhöggs i halsen.

Men han lyckades slå gärningsmannen med en äggkartong och mota bort honom med en kundvagn.

Sent på kvällen, efter en lång orolig väntan, fick Emma äntligen tala med honom i telefon.

– Han undrade givetvis var mamma var. Jag sa att vi hade tagit hand om henne, säger Emma.

Emma satt hemma och hade precis avslutat ett videomöte med sina kolleger. Då ringde hennes mamma.

– Jag hör direkt på hennes röst att hon är ledsen. Sedan lämnar hon över luren till en polis. Då tänker man ju direkt att nu är det något jätteallvarligt.

Polisens samtal till Emma i Vetlanda

Polisen berättade för Emma att hennes pappa hade blivit knivskuren och att hon måste komma och hämta sin mamma. Hon körde ner till Willys.

– Där mötte jag mamma, hon var ju jättechockad. Pappa hade de redan kört i väg i ambulansen. Polisen sa att det förhoppningsvis inte hade träffat någon större pulsåder eller så.

Kände du dig rädd för att det inte skulle sluta väl?

– Absolut. Sen tänker man på att han är äldre och det finns andra grejer som kan påverka. 

Efter en stund hade Emmas mamma lugnat sig så pass att hon kunde berätta lite mer i detalj vad som hade hänt.

Knivhöggs i halsen på Willys parkering

Mamman hade varit inne och handlat ensam på Willys, medan pappan i enlighet med coronarekommendationerna väntade i bilen. När hon kom ut på parkeringen gick han ut för att hjälpa henne att packa in varorna i bilen. Samtidigt som han öppnade bagageluckan kom gärningsmannen mot honom.

– Han kommer från ingenstans och hugger honom.

Knivhugget träffade där halsen övergår i nacken. Men Emmas pappa gjorde motstånd.

– Pappa slår till honom med en äggkartong som är det första han får tag i från kundvagnen. Sen får han kundvagnen mellan sig och gärningsmannen och trycker bort honom. Då släpper han pappa och ger sig på en annan människa i stället. 

Hon är inte förvånad över pappans reaktion på överfallet.

– Framför allt eftersom mamma var i närheten. Han hade gått emellan till varje pris.

”Något djuriskt över honom”

Emmas mamma har berättat om sina intryck av gärningsmannen.

– Hon beskriver att det var något djuriskt över honom. Helt galen. Han sa ingenting till dem, vad hon uppfattade. Det var mer ljud.

I tumultet på Willys parkering fick gärningsmannen in ytterligare ett hugg på Emmas pappa, i höften. Pappan fördes först till sjukhuset i Värnamo, sedan till Jönköping och slutligen till Linköping.

Det blev en orolig kväll i villan i Vetlanda. 

– Jag satte på någon sorts autopilot. Jag ringde alla samtal till sjukhus, jag lagade mat, jag bara körde på. Jag har fortfarande inte tagit in det, tror jag. 

Fick prata med sin pappa

Framåt midnatt fick hon prata med honom. Då hade han varit sövd och blivit sydd i halsen och höften. Allt hade gått bra.

– Det var det bästa, att få höra hans röst. Han var omtöcknad. Det första han frågade var om gärningsmannen hade skadat någon mer. Han visste ju inget om hur stort det var. Och så undrade han givetvis var mamma var. Jag sa att vi hade tagit hand om henne.

Emmas barn har en nära relation till sin mormor och morfar.

– Min yngste son var hemma när mormor ringde. Så han såg min reaktion, och han fick följa med ner till Willys, för han ville inte vara hemma själv. Det var stormigt ett tag, men barnen fick vara med hela kvällen, och de var med när vi pratade med morfar. Då blev de lugnare.

Efter intervjun kommer Emmas syster ut ur huset, med goda nyheter. De har ringt från sjukhuset. Pappan ska få komma hem redan samma dag.

Se också:

Floristen Åsa hjälpte ett av offren i Vetlanda.
Elin Jönsson och Fredrik Sjöshult rapporterar från platsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.