Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emmas ilska efter parkeringsmissbruk

Emma Hakala tycker att familjeparkeringsplatser missbrukas.Foto: Privat
""Jag vill inte riskera mina barns säkerhet för att andra människor är lata", skriver hon i ett uppmärksammat Facebookinlägg.Foto: Privat
<p>Inlägget har delats över 3 000 gånger på Facebook.</p>Foto: Privat

Emma Hakala, 28, har tröttnat på att parkeringsplatserna avsedda för barnfamiljer står upptagna.

Hennes uppmaning till de som använder platsen felaktigt har delats över 3 000 gånger på Facebook.

– Varenda gång man åker och handlar så har någon knyckt de platserna, säger hon.

Många mataffärer och större köpcentrum har speciella parkeringsplatser som är avsedda för familjer med barn. De är betydligt större än vanliga parkeringsplatser.

I 28-åriga Emma Hakalas hushåll finns fyra barn – och för henne är familjeparkeringarna betydelsefulla.

– Dels för att jag på ett enkelt sätt ska få i och ur dem ur bilen. Men också för att till exempel kunna köra in en kundvagn mellan min bil och den som står bredvid så att det ena barnet kan vara i vagnen medan jag sätter det andra barnet i bilen.

För henne är familjeparkeringarna en ren säkerhetsåtgärd.

– Jag vill inte ha mina barn utanför rutan, bland körande bilar. Det är ju en säkerhetsrisk som man kan undvika med en familjeparkering som är större.

Familjeparkeringarna utnyttjas

Tyvärr upplever Emma Hakala att parkeringarna utnyttjas av personer som egentligen inte har något behov av större rutor.

– Varenda gång man åker och handlar så har någon knyckt de där platserna. De har inget skäl för det, utan det är personer som inte har barn med sig eller som bara tycker att de ska in snabbt och därmed kan stå där. Eller folk som bara är bekväma av sig.

I en uppmaning på Facebook skriver hon till de människor som tar upp platserna i onödan. Den har delats över 3 000 gånger.

"Jag vill inte riskera mina barns säkerhet för att andra människor är lata! Respektera att barnfamiljer behöver ha tillgång till dessa parkeringsrutor", skriver hon.

Emma Hakala: "De är lata"

Samtidigt vill hon poängtera att hon tycker att vissa personer, som inte är barnfamiljer, kan få stå på platserna.

– Att en äldre människa med rullator eller någon som har ett handikapp som inte är tillräckligt för att få tillstånd för handikapparkering har jag ingenting emot, utan det är de som är lata och som inte har skäl som jag vänder mig emot.

I dagsläget är familjeparkeringarna inget som regleras av trafikföreskrifter eller lag – och personer som står där utan skäl kan därmed inte bötfällas.

– Jag har många gånger tänkt att man borde ha det så, att det ska bli hårdare, säger Emma Hakala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.