Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emmanuel Macrons ödestal för Europa

Frankrikes president Emmanuel Macron.Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN
”Hur skulle vi kunna stå emot den finansiella kapitalismens kriser utan euron”, skriver Macron. Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Vi kan inte låta nationalister, som inte har någon lösning att erbjuda, utnyttja missnöjet bland våra folk. Vi kan inte vara sömngångare i ett kraftlöst Europa”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron i Dagens Nyheter och ett 30-tal andra europeiska tidningar. 

Han föreslår tre punkter för en förnyelse av det europeiska samarbetet. 

I ett ödesmättat debattinlägg som i dag publiceras i ett 30-tal europeiska tidningar, däribland svenska Dagens Nyheter, hyllar Emmanuel Macron det europeiska, politiska projektet, men varnar för att kontinenten står inför stora faror. 

Emmanuel Macron: ”Läget är akut”

”Medborgare i Europa, när jag nu tar mig friheten att vända mig direkt till er, är det inte bara med anledning av vår gemensamma historia och våra värderingar. Det beror på att läget är akut. EU-valen, som hålls om några veckor, blir avgörande för Europas framtid. Sedan andra världskriget har Europa aldrig behövts så mycket. Ändå har Europa aldrig varit i lika stor fara”, inleder den franska presidenten. Han lyfter fram Brexit som en symbol för krisen i Europa och för vad han kallar ”den europeiska fällan”. 

”Vem sade sanningen till britterna om deras framtid efter Brexit? Vem sade att de skulle förlora tillgången till den europeiska marknaden? Vem talade om riskerna för freden på Irland om man återgick till den forna gränsen? Ett nationalistiskt tillbakadragande innebär att förkasta utan att erbjuda en lösning. Och denna fälla hotar hela Europa: De som utnyttjar missnöjet, och får hjälp av falsk information, lovar allt och dess motsats”, skriver Macron

Hyllar EU:s historiska framgång

Han menar att det nu gäller att stå emot svartmålning och ge en en annan bild av vad han menar är Europa: 

”Nämligen en historisk framgång: en ödelagd kontinent som försonades i ett aldrig tidigare skådat projekt för fred, välstånd och frihet. Det får vi aldrig glömma. Detta projekt fortsätter att skydda oss i dag. Vilket land kan klara sig allena mot stormakternas aggressiva strategier? Vem kan ensam säga sig vara oberoende gentemot de digitala jättarna? Hur skulle vi kunna stå emot den finansiella kapitalismens kriser utan euron, som är en styrka för hela unionen?”, skriver Macron. 

Emmanuel Macrons tre punkter för förnyat EU

För att läka den sargade Europeiska unionen föreslår han en förnyelse kring tre ambitioner: Frihet, skydd och framsteg. 

1. Försvara vår frihet

Presidenten varnar för att främmande makter försöker påverka medborgarnas valbeteende och föreslår en europeisk byrå som ska skydda medlemsstater mot cyberattacker och manipulationer under valprocesser. 

2. Skydda vår kontinent

Macron föreslår en omstrukturering av Schengenområdet där medlemsstaterna måste noggrann kontroll vid sina gränser och forma en gemensam identisk asylpolitik med samma regler för mottagande och avvisning. 

Vill se en gemensam europeisk asylbyrå

Han föreslår en gemensam gränspolis och europeisk asylbyrå. Han vill även se en ömsesidig försvarsklausul och ett europeiskt säkerhetsråd i samverkan med Storbritannien. Han vill även se förändringar i konkurrens- och handelspolitiken för att vidta sanktioner eller förbjuda företag som skadar europeiska strategiska intressen och grundläggande värderingar. Han vill även att Europa ska komma först vad gäller offentliga upphandlingar och strategiska industrier, liknande USA:s och Kinas politik på området. 

3. Hitta tillbaka till framtidsandan 

”Hela Europa står i främsta ledet och har alltid definierat standarderna för framsteg. Därför ska det europeiska projektet grunda sig mer på konvergens än på konkurrens: Europa, där den sociala tryggheten skapades, borde införa för alla arbetstagare, från öst till väst och från norr till söder, ett socialskydd som garanterar dem samma lön på en och samma arbetsplats, och en europeisk minimilön, som anpassas till varje land och diskuteras kollektivt varje år”, skriver Macron som menar att EU även måste uppfylla målet med att göra sig av med kol till 2050 och halvera pesticiderna till 2025. Han föreslår att satsningen ska ros i hamn med hjälp av en europeisk klimatbank som ska finansiera ekologisk omställning. 

Vill knyta samarbete med afrikanska kontinenten

I framtiden vill han se ett tätt interkontinentalt samarbete mellan Europa och Afrika. 

”Ett Europa som blickar ut i världen ska vara vänt mot Afrika, som vi bör ingå en framtidspakt med. Genom att acceptera ett gemensamt öde, stödja Afrikas utveckling ambitiöst och inte defensivt: med investeringar, partnerskap på universitetsnivå, utbildning för flickor med mera”, avslutar Emmanuel Macron sin debattartikel.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.