Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emmanuel Macron skulle mördas på franska nationaldagen

Emmanuel Macron skulle mördas på nationaldagen. Foto: JEAN BERNARD VERNIER / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES
En stor parad tågar längs Paris huvudgata varje år på nationaldagen den 14 juli. Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP

En 23-årig fransk högerextremist planerade att mörda Frankrikes president Emmanuel Macron på nationaldagen. Nu har han åtalats, rapporterar AFP

Den nyvalde franske presidenten Emmanuel Macron skulle mördas på själva nationaldagen den 14 juli. En åtalad man, som kallar sig själv "nationalist", säger att han planerade att genomföra mordet på Macron under den årliga paraden längs Champs-Élysees i Paris.

Den franska polisen grep en 23-årig man i hans hem i Parisförorten Argenteuil i onsdags, skriver AFP. Tipset kom från personer som chattade i samma nätforum som mannen – och noterade att han ville köpa ett eldvapen.

Han sade också att han ville angripa "muslimer, judar, svarta, homosexuella", säger en källa inom det franska rättsväsendet till AFP. Polisen hittade tre köksknivar i hans bil och fann vid analys av hans dator att han kollat upp potentiella offer på nätet.

Mannen åtalades i lördags som misstänkt för att ha planerat ett terroristdåd.

Hyllade Anders Behring Breivik

Han dömdes förra året till tre års fängelse, varav hälften villkorligt, för att ha stött terrorism. Bakgrunden är att han hade hyllat den högerextremistiske terroristen Anders Behring Breivik som mördade 77 människor i Norge 2011.

Den franska nationaldagen, Bastiljdagen den 14 juli, firas till minne av stormningen av fängelset Bastiljen 1789, vilket blev startpunkten för franska revolutionen.

På nationaldagen förra året mördades 86 människor av en IS-inspirerad terrorist som körde en lastbil rakt in i folkmassan på strandpromenaden i Nice.

Dåvarande presidenten Jacques Chirac utsattes för ett mordförsök under paraden på nationaldagen 2002.

Frankrike har skakats av en rad terrordåd under senare år. Undantagstillstånd råder sedan 130 människor mördades av islamistiska terrorister i Paris i november 2015.