Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emma Wiesner pekas ut som ny C-ledare: ”Ska vara en bromskloss”

Fick röster till talmansposten utan att vara nominerad: ”Man har sina misstankar”.
Emma Wiesner är favorittippad att ta över partiledarskapet i Centerpartiet efter Annie Lööf.
Foto: Fredrik Wennerlund / STELLA PICTURES
Emma Wiesner kallar Jimmie Åkessons SD för ”i grunden socialistiskt”.
Foto: TIM ARO/TT / TT NYHETSBYRÅN

Emma Wiesner (C) – favorittippad att ta över partiledarposten efter Annie Lööf – tycks lansera sin kandidatur i en artikel på Liberal Debatt

I artikeln väljer hon att beskriva SD som ett ”i grunden socialistiskt parti” med ”nationalkonservativa krafter”. 

Emma Wiesner tror att det framöver är viktigare för det krisande partiet att vara för ”liberal sakpolitik än att vara emot andra partier”.   

Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner, 29, tog över Fredrick Federleys plats i februari 2021 och har nu seglat upp som favorittippad att ta över partiledarposten efter Annie Lööf. 

”Jag har ett stalltips, och det är personen som jag kommer att nominera till ny partiledare för Centerpartiet. Hennes namn är Emma Wiesner”, skrev C-toppen Hanna Wegenius, 33, tidigare ordförande för CUF, i ett inlägg på Facebook där hon berättade att hon inte skulle kandidera. 

Emma Wiesner om vägen framåt för C

Efter en artikel som hon skrivit på idétidskriften Liberal Debatt tycks det nu klart att Emma Wiesner står till förfogande som partiledarkandidat. 

I artikeln analyserar Wiesner vad hon tycker att partiet har gjort fel under de gångna åren och stakar fram vad hon tycker är vägen framåt. 

”På resan från valförlusten 2014 till i dag verkar partierna ha tappat tron på att policy kan vinna val. I stället för att idéutveckla visioner, ta fram reformer och samla stöd för något, har samtliga partier fokuserat på att vara emot något. Tendensen har förstärkts av att debatten och mediebevakningen fortsatt har cirkulerat kring förhållningssättet till Sverigedemokraterna (och Socialdemokraterna). Somliga har anammat deras retorik och policy, andra har främst fokuserat på att distansera sig från SD (eller S). Endast en sak är säker – oavsett vägval har samtliga allianspartier förlorat såväl väljarstöd som sin tro på liberalismen”, skriver Wiesner. 

Om C:s roll i opposition: ”Bromskloss, vakthund och väckarklocka”

Hon undviker i artikeln Annie Lööfs formuleringar om SD som ett ”brunt parti” med ”nazistiska rötter”, utan benämner det i stället som ett ”socialistiskt parti” som hyser ”nationalkonservativa krafter”. 

”De nuvarande höger-vänsterblockens syn på Sverige, och på hur Sverige ska drivas är vitt skilda. Trots det har blocken, dessvärre, en sak gemensam: det största partiet i vardera block är ett i grunden socialistiskt parti som baserar sina politiska förslag på en kollektivistisk människosyn och som på grund av sin illiberalism motverkar och stretar emot liberala reformer och mer marknadsekonomi,” skriver hon. 

Emma Wiesner anser att Centerpartiet har en viktig roll att fylla under de fyra kommande åren i opposition. 

”Regeringen kommer behöva av all hjälp den kan få av liberalt sinnade riksdagsledamöter för att stå emot socialistiska och nationalkonservativa krafter i dess stödparti. Här kommer Centerpartiet att ha en viktig roll som både bromskloss, vakthund och väckarklocka”, skriver hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.