Emma två dagar efter den svåra misshandeln 6 november förra året. Ända sedan dess har hon kämpat för att komma tillbaka. Casper El-Kaissi Östlöv dömdes till tolv års fängelse i tingsrätten. Nu yrkar åklagaren på 14 års fängelse. Foto: Privat & Tomas Leprince
Emma två dagar efter den svåra misshandeln 6 november förra året. Ända sedan dess har hon kämpat för att komma tillbaka. Casper El-Kaissi Östlöv dömdes till tolv års fängelse i tingsrätten. Nu yrkar åklagaren på 14 års fängelse. Foto: Privat & Tomas Leprince

Emma vill möta honom i rätten

Publicerad
Uppdaterad
Casper El-Kaissi Östlöv, 21, försökte tortera sin exflickvän till döds. När hans mål tas upp i hovrätten planerar Emma att finnas där. - Hon vill att han ska se vad han ställt till med, säger Emmas pappa Mats Svensson.
På måndag tar hovrätten upp målet mot Casper El-Kaissi Östlöv, 21-åringen som nästan slog ihjäl sin före detta flickvän Emma, 20, i Kristianstad förra året.

"Hat och bitterhet"

På rättegångens sista dag planerar Emmas familj en känslochock mot Östlöv - då ska man ta ner rullstolsbundna Emma till rättssalen!
- Hon känner hat och bitterhet mot Östlöv och vill att han ska se vad han ställt till med, säger Emmas pappa Mats Svensson.
I tingsrätten dömdes Östlöv till tolv års fängelse för mordförsök, människorov och våldtäkt mot Emma, brott begångna 28 oktober och 6 november förra året.
Emma våldtogs, misshandlades, skars i ögon och underliv och utsattes för ett strypförsök som gett henne svåra hjärnskador.

Ingen ånger

Inte någon gång under den första rättegången har Östlöv visat ånger eller uttryckt empati eller bett om ursäkt för Emmas situation. Han har tidigare dömts för en liknande misshandelshistoria mot en annan flickvän.
Efter tingsrättsdomen har Östlöv bytt till stjärnadvokaten Leif Silbersky som i flera uttalanden kritiserat utslaget och menar att bevisen för våldtäkt och människorov inte håller. Silbersky menar att Östlövs straff måste ner ordentligt.
Det kommer nu hovrätten i Malmö att pröva under tre rättegångsdagar.
- Emma minns fortfarande inte vad hon varit med om. Men vi har ju berättat och hon vill nu vara med sista rättegångsdagen. Hon vill se Östlöv en sista gång i ögonen.

Ögonen bättre

- Emmas rehabilitering går framåt. Det verkar som om hennes syn återhämtar sig och även talet börjar komma så smått. Hon kan nu säga en hel mening i taget och vi tar hem henne varje weekend från rehabkliniken, berättar Mats Svensson.

Skärpt straff

Chefsåklagare Pär Andersson kommer i hovrätten att yrka på en straffskärpning för Östlöv - till 14 års fängelse.
- Oavsett hur rätten ser på våldtäkten och människorovet så är straffvärdet på mordförsöket så högt, menar Pär Andersson.
Hovrättsförhandlingarna pågår 31 maj samt 10- 11 juni.
Kenneth Larsson
Kenneth Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag